Τήρηση νέου καταλόγου επικουρικών ιατρών και διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων και τοποθέτησης

Διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων επικουρικών γιατρών από 22.6.2015

Ενημερωτικό Σημείωμα σχετικά με τη διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων επικουρικών γιατρών από 22.6.2015

Από 22 Ιουνίου ξεκίνησε η κατάθεση αιτήσεων γιατρών στο Υπουργείο Υγείας προκειμένου να τοποθετηθούν ως επικουρικοί γιατροί  στα νοσοκομεία, στις αποκεντρωμένες μονάδες των Υγειονομικών Περιφερειών (κέντρα υγείας, πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία, περιφερειακά ιατρεία, μονάδες ΠΕΔΥ) και στο Ε.Κ.Α.Β και τα παραρτήματά του.

Με το νέο τρόπο τοποθέτησης επικουρικών γιατρών, στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας, θα καταρτίζεται και θα τηρείται ηλεκτρονικός κατάλογος επικουρικών γιατρών ανά ειδικότητα.

Ο κατάλογος αυτός θα είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα του Υπουργείου (http://www.moh.gov.gr).

Ο κατάλογος θα αναρτηθεί για πρώτη φορά από 29-6-2015 και θα επικαιροποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η διαφάνεια στην επιλογή των γιατρών και η αξιοπιστία του συστήματος. Στο νέο θεσμικό πλαίσιο προβλέπονται κίνητρα (σχετικά με τη διάρκεια της σύμβασης , την προσμέτρηση ως προϋπηρεσίας για την κατάληψη θέσης ιατρού ΕΣΥ κ.α) για τους γιατρούς που επιλέγουν να τοποθετηθούν σε άγονες και  προβληματικές περιοχές  καθώς και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, Μονάδες Μεταμόσχευσης, στο ΕΚΑΒ και τα παραρτήματά του , στο Κέντρο Δηλητηριάσεων , στα ΤΕΠ, στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, στα ογκολογικά Τμήματα και στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας των νοσηλευτικών Ιδρυμάτων της χώρας. Προκειμένου να ισχύσουν τα κίνητρα αυτά, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση η οποία θα ισχύσει αναδρομικά για όσους γιατρούς τοποθετηθούν σε αυτά τα τμήματα από την έναρξη ισχύος του άρθρου 34 του νόμου 4325.

Οι ενδιαφερόμενοι ιατροί έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν την τοποθέτησή τους σε μια από τις παρακάτω περιπτώσεις:

α) σε δυο υγειονομικές περιφέρειες της προτίμησής τους ή

β) σε μια υγειονομική περιφέρεια και την κεντρική υπηρεσία του ΕΚΑΒ ή κάποιο παράρτημά του  ή

γ) στην κεντρική υπηρεσία του ΕΚΑΒ και κάποιο παράρτημά του.

Η προτίμηση δηλώνεται με υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν.1599/1986, η οποία υποβάλλεται μαζί με την αίτηση εγγραφής στον κατάλογο.

Με την ίδια υπεύθυνη δήλωση παρέχεται η ευχέρεια στους ενδιαφερόμενους που θα δηλώσουν την προτίμησή τους για υγειονομικές περιφέρεις που περιλαμβάνουν περισσότερους του ενός νομούς, να δηλώσουν επιπλέον προτίμηση για συγκεκριμένους νομούς αλλά όχι για περισσότερους από δύο.

Στο νέο κατάλογο καταχωρούνται και οι ιατροί οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στον καταργούμενο από 22-6-2015 κατάλογο, εφόσον πληρούν όλες τις προϋποθέσεις και δεν έχουν συμπληρώσει πενταετία παραμονής στον καταργούμενο κατάλογο. Η καταχώρηση γίνεται με τον ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου, χωρίς να υποβάλλουν νέα αίτηση.

Και αυτοί, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση προτίμησης σύμφωνα με τα ισχύοντα και για τους ιατρούς που θα εγγραφούν για πρώτη φορά.

 

Τήρηση καταλόγου επικουρικών ιατρών και διαδικασία τοποθέτησης

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 34 του ν. 4325/11-5-15 (ΦΕΚ47/Α), προκειμένου οι υποψήφιοι ιατροί και οι Φορείς να ενημερωθούν για  τη νέα διαδικασία έχουν αναρτηθεί τα παρακάτω αρχεία:

Σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο τα αρχεία σε μορφή pdf:

Σχετικά με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθούν οι ενδιαφερόμενοι Ιατροί:

  • ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ: (περιέχει όλες τις πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία τοποθέτησης επικουρικού προσωπικού, αφορά τους υποψήφιους ιατρούς)
  • ΑΙΤΗΣΗ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥ ΙΑΤΡΟΥ.doc (Μπορεί να εκτυπωθεί, να συμπληρωθεί και να αποσταλεί θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής μαζί με τα δικαιολογητικά που αναφέρει)
  • Υπόδειγμα Υπεύθυνης Δήλωσης ΙΙ ή ΙΙΙ ή ΙV ( Οι Ιατροί πρέπει να επιλέξουν 1 από τα 3 υποδείγματα υπεύθυνων δηλώσεωνπου αντιστοιχούν στις 3 περιπτώσεις από τις οποίες ο Ιατρός πρέπει να επιλέξουν 1 περίπτωση, θεωρημένο για το γνήσιο της υπογραφής) Δεν υπάρχει δυνατότητα επιλογής μιας μόνο υγειονομικής περιφέρειας ή ενός παραρτήματος του ΕΚΑΒ ή οποιουδήποτε άλλου συνδυασμού πέραν αυτών που αναφέρονται στην εγκύκλιο.

 

Πηγή: Υπουργείο Υγείας – Ιούνιος 2015