ΚΕΕΛΠΝΟ: Ενημέρωση σχετικά με την Ελονοσία-2013

Αγαπητοί κκ Συνάδελφοι,

 Όπως ίσως γνωρίζετε, τα τελευταία τέσσερα έτη εμφανίστηκαν στην Ελλάδα περιστατικά ελονοσίας από Plasmodium vivax με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, δηλαδή κρούσματα που δεν ανέφεραν ιστορικό ταξιδίου σε ενδημικές για την ελονοσία χώρες.

 Θα θέλαμε να τονίσουμε για μία ακόμη φορά την τεράστια σημασία της κλινικής υποψίας, της έγκαιρης διάγνωσης των κρουσμάτων ελονοσίας και της ριζικής θεραπείας των κρουσμάτων από P.vivax για την πρόληψη της διασποράς της νόσου και την αποφυγή επανεγκατάστασης της στην Ελλάδα.

 Mε στόχο την πληρέστερη ενημέρωση των μελών των συλλόγων σας:

1.      Μπορείτε να βρείτε σχετικό ενημερωτικό υλικό για την ελονοσία στην ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. (www.keelpno.gr).

2.      Μπορείτε να επισκεφθείτε την πλατφόρμα ηλεκτρονικής εκπαίδευσης (e-learning) για την ελονοσία που δημιουργήθηκε στα πλαίσια του «Ειδικού προγράμματος ελέγχου για τον ιό του Δυτικού Νείλου και την ελονοσία, ενίσχυση της επιτήρησης στην ελληνική επικράτεια» ΕΣΠΑ 2007- 2013, στην ιστοσελίδα www.malwest.gr.

3.      Επισυνάπτουμε:

–         Ετήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης ελονοσίας, 2012

–         Ενημερωτικό υλικό για την ελονοσία (2 έγγραφα: «Ενημέρωση επαγγελματιών υγείας για την ελονοσία» και «Αλγόριθμος για αρχική αξιολόγηση και αντιμετώπιση ενηλίκων ασθενών με ελονοσία»)

–         Κατευθυντήριες οδηγίες για τη θεραπεία της ελονοσίας

–         Νέο Δελτίο Δήλωσης ελονοσίας – προκειμένου να συλλέγεται πληρέστερη πληροφορία για τους παράγοντες κινδύνου των κρουσμάτων.

 Η ευαισθητοποίηση όλων μας για την πρώιμη διάγνωση και τη ριζική θεραπεία των κρουσμάτων είναι παράγοντας καθοριστικής σημασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ελονοσίας που αντιπροσωπεύει ένα μείζον αναδυόμενο πρόβλημα δημόσιας υγείας για τη χώρα μας.

 Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία και ευχαριστούμε για τη μέχρι τώρα συνεργασία.

 Με εκτίμηση,

  Καθ. Τζ. Κρεμαστινού

Πρόεδρος ΔΣ ΚΕΕΛΠΝΟ