Ενημέρωση μελών για τις προφορικές διευκρινήσεις της ΗΔΙΚΑ σχετικά με το πλαφόν συνταγογράφησης

Προς

τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών

Αρ. Πρωτ.: 761/17-1-2014

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Διατηρώντας κάθε επιφύλαξη που προκύπτει από ανεπίσημη ενημέρωση, αναφορικά με το μέτρο του πλαφόν του 80% στη συνταγογράφηση φαρμάκων, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την ΗΔΙΚΑ διευκρινίστηκαν τα κάτωθι:

  1. Η ένταξη του μηνιαίου πλαφόν στο πρόγραμμα της ΗΔΙΚΑ άρχισε από τις 15/01/2014, και δεν είναι γνωστό εάν θα γίνει αναδρομική εφαρμογή από 07/01/2014 (απόφαση ΕΟΠΥΥ).
  2. Στο αριστερό πεδίο της εφαρμογής αναγράφεται το ποσό της μέσης μηνιαίας φαρμακευτικής δαπάνης του 2013 μειωμένο κατά 20%, δηλαδή αντιπροσωπεύει το ποσό που δεν θα πρέπει να υπερβεί ο κλινικός γιατρός στην τρέχουσα μηνιαία δαπάνη.
  3. Το ποσό της μηνιαίας δαπάνης υπολογίζεται βάση του ποσού που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ (ασφαλιστική τιμή) για τη φαρμακευτική δαπάνη.
  4. Οι νέοι γιατροί που έχουν πάρει κωδικό συνταγογράφησης μέσα στο 2013, θα πρέπει να στείλουν αίτηση στον ΕΟΠΥΥ (Δ/ση Φαρμάκου) με την αναγραφή των στοιχείων τους (Ονοματεπώνυμο, ειδικότητα, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, ΑΜ ΤΣΑΥ, κλπ) και  να ζητήσουν να ενταχθούν στο πλαφόν του μέσου όρου της ειδικότητάς τους.
  5. Το μέτρο αφορά προς το παρόν αποκλειστικά συνταγογράφηση φαρμάκων. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ακολουθήσει αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση για ξεχωριστό πλαφόν 80% στη συνταγογράφηση εργαστηριακών εξετάσεων.
  6. Αναμένονται ειδικές οδηγίες από τον ΕΟΠΥΥ.

Είμαστε σε επικοινωνία με τον ΠΙΣ και τους άλλους συλλόγους ώστε να κλιμακώσουμε τις αντιδράσεις και νομικές ενέργειες για το απαράδεκτο από επιστημονικής, επαγγελματικής, υγειονομικής και κοινωνικής άποψης, περιοριστικό μέτρο.

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Η Πρόεδρος

Άννα Μαστοράκου