Ύστατη προσπάθεια να αποτραπούν οι απεργίες! Γλιτώνουν 5% κούρεμα οι γιατροί

Σβήνουν και ξαναγράφουν τα ποσοστά του κουρέματος στις οφειλές των παρόχων υγείας οι συναρμόδιοι υπουργοί καθώς με εντολή Μαξίμου γίνεται την τελευταία στιγμή ύστατη προσπάθεια να αποτραπεί η θύελλα των κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγείλει για την 1η Φεβρουαρίου όλοι οι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ, γιατροί, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα.  

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Πληροφορίες αναφέρουν πως παρότι και οι τρεις συναρμόδιοι (Σταϊκούρας,  Λυκουρέντζος, Βρούτσης) είχαν υπογράψει χθες την κοινή υπουργική απόφαση για την οριστικοποίηση του κουρέματος, τελικά την τελευταία στιγμή επανεξετάζονται τα ποσοστά των εκπτώσεων. Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σβήνει και ξαναγράφει τα ποσοστά για κάθε κλάδο ξεχωριστά, δεδομένου πως αυτή τη στιγμή στόχος είναι να περιορισθούν οι αντιδράσεις και να μην ξεκινήσουν οι κινητοποιήσεις κατά του ΕΟΠΥΥ στις αρχές Φεβρουαρίου. Άλλωστε πολλοί παράγοντες στους οποίους οφείλει χρήματα ο οργανισμός, έχουν αποστείλει ακόμη και επιστολές στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για να ανατρέψουν το κούρεμα. Γι αυτό και είναι σε εξέλιξη συναντήσεις με εκπροσώπους των εμπλεκόμενων κλάδων.
Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση με ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών ενώ σήμερα ο Ανδρέας Λυκουρέντος αναμένεται να συναντηθεί με αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διαγνωστικών Κέντρων.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι γιατροί γλίτωσαν από το κούρεμα ένα 5% καθώς στην κοινή υπουργική απόφαση άλλαξε το ποσοστό των εκπτώσεων και πλέον κινείται από το 10 έως το 15% και όχι έως το 20% που ήταν αρχικά. Αντίστοιχα και οι κλινικές. Ωστόσο τα χρήματα που θα δοθούν είναι συγκεκριμένα  (1,7 δις ευρώ) γι αυτό και επειδή μειώνονται ορισμένα ποσοστά αυξάνονται κάποια άλλα. Έτσι οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις από 1% κούρεμα που είχε ορισθεί αρχικά γίνεται τώρα 2%.
Βέβαια τίποτε δεν αποκλείεται να αλλάξει και πάλι μέχρι την τελευταία στιγμή καθώς βασικός στόχος είναι τώρα να μην υπάρξει νέο κοινωνικό μέτωπο στην Υγεία μετά και τις κινητοποιήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
ΙΑΤROPEDIA