Απενοχοποιείται το φυλλικό οξύ για τον καρκίνο

Διεθνής επιστημονική έρευνα, που φαίνεται να διαλύει τους φόβους που υπήρχαν μέχρι τώρα για τη συγκεκριμένη βιταμίνη

Οι άνθρωποι που παίρνουν έξτρα φυλλικό οξύ δεν κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη διεθνής επιστημονική έρευνα, που φαίνεται να διαλύει τους φόβους που υπήρχαν μέχρι τώρα για τη συγκεκριμένη βιταμίνη.

Οι ανησυχίες είχαν προκληθεί από μια καναδική μελέτη που είχε συνδέσει το φυλλικό οξύ (λέγεται και βιταμίνη Β9) με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Όμως η νέα έρευνα σε 50.000 ανθρώπους, η οποία δημοσιεύθηκε στο διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, σύμφωνα με το BBC, δεν κατέληξε σε ανάλογο συμπέρασμα.

Μεταξύ άλλων, το φυλλικό οξύ, αν ληφθεί στην αρχή της εγκυμοσύνης, μειώνει τον κίνδυνο αποβολής ή γέννησης μωρών με προβλήματα. Από την άλλη, είχε κατηγορηθεί ότι μπορεί να «σκεπάζει» τα συμπτώματα αναιμίας σε μερικούς ηλικιωμένους ανθρώπους.

Η νέα μελέτη (μετα-ανάλυση), με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας Στάιν Εμίλ Βόλσετ του νορβηγικού πανεπιστημίου του Μπέργκεν, ανέλυσε σε μια πενταετή περίοδο τα ποσοστά καρκίνων σε 50.000 ανθρώπους σε διάφορες χώρες, κάνοντας σύγκριση ανάμεσα σε αυτούς που έπαιρναν φυλλικό οξύ ως διατροφικό συμπλήρωμα και σε όσους έπαιρναν εικονικό χάπι (πλασέμπο). Στην πρώτη ομάδα υπήρχε απλώς μια οριακή -μη θεωρούμενη σημαντική από στατιστική άποψη- αύξηση στην εμφάνιση νέων καρκίνων (7,7% έναντι 7,3% της δεύτερης ομάδας), που μπορεί να ήταν και τυχαία.

Ο ερευνητής δρ Ρόμπερτ Κλαρκ του πανεπιστημίου της Οξφόρδης χαρακτήρισε «καθησυχαστικά» τα ευρήματα. «Αν υπήρχε κάποια σημαντική επίπτωση, θα την είχαμε βρει μέχρι τώρα», πρόσθεσε.

Σε διάφορες χώρες του κόσμου ήδη η εν λόγω βιταμίνη προστίθεται στο αλεύρι, με το σκεπτικό ότι τα οφέλη της είναι σαφώς μεγαλύτερα από τους όποιους κινδύνους. Από την άλλη, οι ερευνητές είπαν ότι, για προληπτικούς λόγους, δεν πρέπει να λαμβάνονται αυξημένες πρόσθετες δόσεις του φυλλικού οξέος.

 

Τι είναι το φυλλικό οξύ
Το φυλλικό οξύ ανήκει στην οικογένεια των βιταμινών Β.  Το φυλλικό οξύ απαιτείται στη σύνθεση, τη διόρθωση και τη λειτουργία του DNA και του RNA, τις βασικές δομικές μονάδες της ζωής. Κατά συνέπεια, το φυλλικό οξύ απαιτείται για την παραγωγή και τη συντήρηση των νέων κυττάρων και είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια περιόδων ταχείας ανάπτυξης, όπως η βρεφική ηλικία και η εγκυμοσύνη.

Τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά χρειάζονται φυλλικό οξύ για να δημιουργήσουν φυσιολογικά ερυθρά αιμοσφαίρια και για να αποτρέψουν την αναιμία. Η οριακή ανεπάρκεια φυλλικού οξέος συνδέεται επίσης με υψηλά επίπεδα του αμινοξέος ομοκυστεΐνη στο αίμα, που φαίνεται να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό. Δεδομένου ότι το φυλλικό οξύ βοηθά να αποτραπούν βλάβες στο DNA, υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι μπορεί να προλάβει ορισμένες μορφές καρκίνου, ιδιαίτερα τον καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τροφικές πηγές πλούσιες σε φυλλικό οξύ:

Σκούρα, πράσινα, πλατύφυλλα λαχανικά
Σπανάκι
Μαρούλι
Μπρόκολο
Σπαράγγια
Πορτοκάλι
Ντομάτες
Φράουλες
Δαμάσκηνο
Βερίκοκο
Αχλάδι
Κρόκος αυγού
Φακές
Ορισμένα είδη φασολιών
Πατάτες
Μαγιά μπίρας
Μανιτάρια
Καρύδια
Φιστίκια
Συκώτι

UNITEDREPORTERS.GR