Δελτίο τύπου: “Η τελική εξόντωση του ελευθεροεπαγγελματία ιατρού”

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αριθ. Πρωτ.: 863/23-1-2013

ΘΕΜΑ: Η ΤΕΛΙΚΗ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΙΑΤΡΟΥ

Σύσσωμος ο ιατρικός κόσμος πληροφορήθηκε με αγανάκτηση το αποτέλεσμα της χθεσινής διυπουργικής σύσκεψης ανάμεσα στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζο, τον Υπουργό Εργασίας, κ. Γιάννη Βρούτση και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ. Μάριο Σαλμά, όπου αποφασίστηκε μονομερώς και χωρίς καμία απολύτως διαβούλευση, με τους θεσμικούς φορείς, το “κούρεμα” των χρεών των παλιών ταμείων προς τους κλινικούς / εργαστηριακούς ιατρούς και τις κλινικές σε επίπεδα από 8% – 20%, ενώ για τη φαρμακευτική δαπάνη το ύψος του κουρέματος ήταν μόλις 3,5%.

Η πολιτική ηγεσία επιμένει στο σχέδιο της τελικής εξόντωσης του ελευθεοεπαγγελματία ιατρού και της επιβολής δυσανάλογων βαρών, που απειλούν άμεσα την επαγγελματική επιβίωσης του. Υπενθυμίζουμε ότι οι κλινικοί ιατροί έχουν υποστεί περικοπή στην αμοιβή της ιατρικής επίσκεψης της τάξεως του 50% και ότι οι εργαστηριακοί ιατροί έχουν υποστεί περικοπή στις τιμές των εργαστηριακών εξετάσεων κατά 25% και επιβεβλημένη από τον ΕΟΠΥΥ παροχή κλιμακωτών εκπτώσεων. Το δυσθεώρητο ύψος του κουρέματος συνδυαζόμενο με τον ιδιαίτερα υψηλό δείκτη φορολόγησης, εξανεμίζει το όποιο επαγγελματικό κέρδος, ιδίως όσον αφορά τους εργαστηριακούς ιατρούς που επιφορτίζονται με το κόστος των αναλωσίμων υλικών, κατά αναλογία με τους φαρμακοποιούς.

Το “κέρβερο” κράτος αντίθετα, δεν δέχεται κανενός είδους κούρεμα ή συμψηφισμό στις οφειλές των ιατρών προς αυτό.

Το “ανάλγητο” κράτος έχει επιβάλει στάση πληρωμών 2,5 ετών στις ιατρικές υπηρεσίες υγείας, και χιλιάδες εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας βρίσκονται ήδη στο ταμείο ανεργίας.

Η πολιτική ηγεσία αναγγέλλει “ανάπτυξη” και “ρευστότητα” και επιβάλλει “ύφεση” και “χρεοκοπία”. Αγνοεί επιμελώς τον ιατρικό κλάδο στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ και επιβάλλει δυσβάστακτο κούρεμα στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους ιδιώτες ιατρούς.

Με επιφύλαξη των δικαιωμάτων μας, θεωρούμε καταχρηστική και παραβατική τη συμπεριφορά της πολιτείας απέναντι στους ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς που χρηματοδοτούν με ίδιους πόρους την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και στηρίζουν την κοινωνική ασφάλιση των πολιτών!

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Άννα Μαστοράκου
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γεώργιος Σκρουμπής