‘Κούρεμα’ 8% έως 20% στα παλαιά χρέη

Σε ‘κούρεμα’ 8% έως 20% των παλαιών χρεών του ΕΟΠΥΥ, προχωρεί η κυβέρνηση.

Η απόφαση ελήφθη το μεσημέρι της Τρίτης σε ευρεία διυπουργική σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Μάριος Σαλμάς.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης οριστικοποιήθηκε η διαδικασία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων μέσω του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους του Εθνικού Συστήματος Υγείας των προηγουμένων ετών.

Αποφασίστηκε περιορισμένη ποσοστιαία μείωση επί των οφειλομένων, διαφορετική ως το προς ποσοστό της ανά κατηγορία παρόχων, λαμβανομένου υπόψιν άλλων μειώσεων οι οποίες, ήδη, έχουν πραγματοποιηθεί, όπως το claw back και το rebate σε βάρος της φαρμακοβιομηχανίας.

Οι υπόλοιπες μειώσεις κυμαίνονται από 8% έως και 20% επί των οφειλομένων.

Νέα σύσκεψη

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε ευρύτατη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, όπου συμμετείχαν ο υπουργός κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο γενικός γραμματέας, κ. Πελοπίδας Καλλίρης, ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ, κ. Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος, οι διοικητές όλων των ασφαλιστικών ταμείων τα οποία έχουν συμβληθεί στον ΕΟΠΥΥ, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Σε αυτή τη συνάντηση ορίστηκαν οι διαδικασίες υλοποίησης των αποφάσεων της προηγηθείσας διυπουργικής, ενώ διαμορφώθηκε το χρονοδιάγραμμα για τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, ώστε να εξασφαλιστεί η αναγκαία ρευστότητα για την εξόφληση των υποχρεώσεων του Οργανισμού.

Γιατροί

Την έντονη αντίδρασή της εξέφρασε η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ), αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ολικής αναστολής παροχής υπηρεσιών στον ΕΟΠΥΥ:

‘Εντύπωση μας προκαλεί η άνιση μεταχείριση των ιατρών σε σχέση με τον φαρμακευτικό κλάδο όπου το ‘κούρεμα’ ήταν μόλις 3,5%.

Για άλλη μία φορά η πολιτική ηγεσία αδιαφορεί για τις συνέπειες των αποφάσεων στην ζωή και την επαγγελματική επιβίωση των πολιτών.

Αν επιβληθεί αυτή η μονομερής απομειώσει των οφειλών, εκατοντάδες ιατρεία και εργαστήρια θα οδηγηθούν σε αναστολή λειτουργίας και χιλιάδες εργαζόμενοι θα καταλήξουν στο ταμείο ανεργίας μαζί με το 25% του πληθυσμού που βρίσκεται ήδη εκεί.

Την στιγμή που κάποιοι μιλούν για ανάπτυξη και ρευστότητα στην αγορά, κάποιοι άλλοι συνεχίζουν να απομυζούν την εργασία και τις οικονομίες των πολιτών.

Η απόφαση για 20% ‘κούρεμα’ θα στοιχήσει στον κλάδο των ιατρικών υπηρεσιών πάνω από 300.000.000 ευρώ’.

ΙΣΑ

Ο ΙΣΑ αναφερόμενος στις ‘εκπτώσεις’ στην αποπληρωμή των δεδουλευμένων 3 χρόνων ανακοίνωσε τα εξης.

‘Μετά την απόφαση της διυπουργικής σύσκεψης που ελήφθη σήμερα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα, του υπουργού Υγείας, κ. Λυκουρέντζου, του υπουργού Εργασίας, κ. Βρούτση και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κ. Σαλμά, αποτελεί πλέον μια οδυνηρή πραγματικότητα το ‘κούρεμα’ έως και 20% των παλαιών οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους γιατρούς μέλη μας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε ποσοστιαία μείωση (από 8% έως και 20%) επί των οφειλομένων στους γιατρούς, ενώ παράλληλα οριστικοποιήθηκε η διαδικασία της μερικής εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των γιατρών από τα ταμεία που σύστησαν τον ΕΟΠΥΥ.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών υπενθυμίζει σε όλους τους ιθύνοντες που αποφασίζουν ποιος εργαζόμενος θα πληρωθεί και πόσο, ότι:

1) Οι γιατροί μας, 3 χρόνια απλήρωτοι, έχουν καταρρακωθεί σε όλα τα επίπεδα και αντιμετωπίζουν σοβαρά πλεον πρόβλημα για την καθημερινή τους επιβίωση

2) Αυτοί οι λειτουργοί Υγείας, τόσο μέσα από την εργασία τους στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όσο και μέσα από την νοσοκομειακή περίθαλψη, στήριξαν και στηρίζουν διαχρονικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Καλούμε όλους τους υπεύθυνους των αρμόδιων Υπουργείων να προβούν στην άμεση και δίκαιη αποπληρωμή των δεδουλευμένων των γιατρών μας: την άμεση αποπληρωμή τόσο των ιατρικών επισκέψεων των κλινικών γιατρών, όσο και των ιατρικών πράξεων των εργαστηριακών γιατρών (βιοπαθολόγων, ακτινολόγων, κλπ) αλλά και των κλινικοεργαστηριακών γιατρών, έτσι όπως γίνεται σε κάθε άλλη ευνομούμενη δημοκρατική πολιτεία της Ευρώπης.

Θεωρούμε ότι ο στοιχειώδης σεβασμός της ελληνικής Πολιτείας στον έλληνα γιατρό που καθημερινά καταθέτει τον εαυτό του στο ιατρικό λειτούργημα, είναι η στήριξη της επιβίωσής του, ώστε να συνεχίσει να ασκεί την ιατρική στη χώρα του με αξιοπρέπεια και ηθική.’

ΙΣΠ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, με επιστολή τους στον Υπουργό Υγείας κ. Λυκουρέντζο, τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Σαλμά και τον Αναπληρωτή Υπ. Οικονομικών κ. Σταϊκούρα σημειώνει τα εξης:

‘Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά ζητά άμεση ενημέρωση για τις χθεσινές (22-1-13) συσκέψεις-συναντήσεις των Πολιτικών Ηγεσιών των Υπουργείων Υγείας-Εργασίας-Οικονομίας αφενός και των Διοικητών των Ασφαλιστικών Ταμείων Υγείας αφετέρου (στις οποίες δεν παρευρίσκονταν τα θεσμικά Ιατρικά όργανα) και αφορούσαν τις αποπληρωμές ληξιπρόθεσμων και μη οφειλών.

Επειδή οι αποφάσεις έχουν σχέση με το μείζον θέμα της μη πληρωμής επί 3 χρόνια των δεδουλευμένων Ιατρικών υπηρεσιών, που παρείχε ο Ιατρικός Κόσμος στους ασφαλισμέ-νους πολίτες, σας γνωρίζουμε ότι :

1. Δεν θα δεχθούμε καμμία απόφαση που θα ληφθεί και θα έχει ως αποτέλεσμα την «λήστευση» χιλιάδων επιστημόνων που παρείχαν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους πολίτες που έχουν πληρώσει τις εισφορές τους και που ήταν υποχρέωση της Πολιτείας να παρέχει.

2. Δεν θα δεχθούμε τη μη εφαρμογή των νόμων του Συντάγματος περί ισονομίας και ίσης μεταχείρισης των πολιτών, δηλαδή κάποιοι πάροχοι Υγείας να έχουν πληρωθεί ή να τους γίνονται εκπτώσεις 3,5% περίπου σε ανέλεγκτες δαπάνες και σε κάποιους άλλους (όπως οι ιατροί) να μιλάνε για «κουρέματα» των πραγματοποιηθέντων παροχών Υγείας σε ποσοστό που θα κυμαίνεται από 8% έως 20%.

Ζητάμε την άμεση καταβολή χωρίς «κούρεμα» των κατατεθειμένων δαπανών Υγείας από τους ιατρούς στα Ασφαλιστικά Ταμεία, τις οποίες όφειλαν να έχουν εκκαθαρίσει, άλλως ζητάμε την παρέμβαση της Ελληνικής Πολιτείας και του Εισαγγελέα για άσκηση δίωξης για παράβαση καθήκοντος των υπευθύνων των Ασφαλιστικών Ταμείων και όσων άλλων ενέχονται, διότι δεν εδόθη εντολή και δεν έγιναν οι εκκαθαρίσεις των λογαριασμών των ιατρών. Ο Ιατρικός Κόσμος δεν φοβάται τον έλεγχο και ούτε έχει να κρύψει κάτι. Ζητά την αποπληρωμή των δεδουλευμένων του. Παζάρια και ανοχές ενόψει πιθανού ελέγχου δεν αποδέχεται και δεν πρέπει να αποδεχθεί.

Ζητάμε άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών για την επίλυση του θέματος και την κατάθεση των θέσεων και απόψεών μας.

Τονίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν θα δεχθούμε τον επιστημονικό και εργασιακό ευτελισμό μας, ούτε οποιαδήποτε συκοφάντηση του Κλάδου, ούτε την μεροληπτική αντιμετώπισή μας σε σχέση με άλλους παρόχους Υγείας.’

ΠΕΦ

Αναφορικά με την απόφαση της χθεσινής διυπουργικής σύσκεψης υπό τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζο, τον Υπουργό Εργασίας, κ. Γιάννη Βρούτση και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ. Μάριο Σαλμά, όσον αφορά τη διαδικασία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους Υγείας, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κ. Δημήτρης Δέμος, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

‘Μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη μάς επιφύλαξε η πρόσφατη διυπουργική σύσκεψη και η απόφαση για κούρεμα των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τις ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Τα τελευταία χρόνια υπήρξαμε θεατές αλλεπάλληλων και ισοπεδωτικών μειώσεων των τιμών των φαρμάκων, οι οποίες από το 72% κατρακύλησαν στο 40% της τιμής του πρωτοτύπου. Επιπλέον, αντιμετωπίσαμε το δραστικό ‘κούρεμα’ των ομολόγων που υποχρεωθήκαμε να λάβουμε για την αποπληρωμή των νοσοκομειακών χρεών και μας επιβλήθηκε η υποχρεωτική συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας. Κι ενώ η επιβίωσή μας ήταν πια σαφώς υπό διακινδύνευση, το τελειωτικό χτύπημα το έδωσαν το rebate, το κλιμακωτό rebate και το clawback που υποχρεωθήκαμε να καταβάλλουμε προκειμένου να συνεχίσουμε να λειτουργούμε, ποσά που αντιστοιχούν συνολικά στο 20% των πωλήσεων των επιχειρήσεών μας. Έτσι νομίζαμε, μέχρι να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα επιπλέον ‘κούρεμα’, αυτή τη φορά των οφειλομένων του ΕΟΠΥΥ προς τη φαρμακοβιομηχανία. Τι άλλο μπορούμε πια να συμπεράνουμε πέραν του ότι κάποιοι πιστεύουν πως η επιβίωσή μας είναι ανεξάρτητη από την αυξανόμενη στέρηση των πόρων που μας επιβάλλεται. Κι όταν τελικά η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ‘σβήσει’, θα αναρωτιούνται γιατί δεν καταφέραμε να συνηθίσουμε τη συνταγή τους.’

 Δ.Κ

IATRONET