Τα εμβόλια κατά της νόσου COVID-19 είναι ένα μεγάλο επίτευγμα της επιστήμης. Όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια κατά του ιού SARS-CoV-2 από τις ρυθμιστικές αρχές είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

Δεν περιέχουν ζώντα ιό, δεν τον μεταδίδουν και δεν επηρεάζουν το DNA του ανθρώπου.

Τα εμβόλια δεν περιέχουν τίποτε άλλο παρά το κατάλληλο σήμα που θα εκπαιδεύσει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου να αδρανοποιεί, να καταπολεμά τον ιό και να αναχαιτίζει τον πολλαπλασιασμό του εντός του οργανισμού, ενεργώντας γρήγορα, αποτελεσματικά και μαζικά.

Τα εμβόλια παράγουν ισχυρότερη προστασία από τη φυσική νόσηση. Για αυτό το λόγο απαιτείται μία δόση του εμβολίου σε περίπτωση νόσησης.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι συνήθως ήπιες (άλγος στο σημείο της ένεσης, κεφαλαλγία, μυαλγίες, αρθραλγίες, κόπωση, πυρετός, ρίγος, ναυτία κλπ) και πρόσκαιρες. Οι σοβαρές παρενέργειες είναι σπάνιες στο σύνολο των εμβολιασμών ενώ ο σχετικός κίνδυνος από τη νόσο COVID-19 είναι μεγαλύτερος.

Οι εμβολιασμένοι μπορεί να μολυνθούν με τον ιό, αλλά τα εμβόλια τους προστατεύουν από τη βαριά νόσηση κατά 95% ακόμη και για τη μετάλλαξη Δέλτα. Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων φαίνεται ότι εξασθενεί μετά από κάποιους μήνες. Σε κάποιες συγκεκριμένες ομάδες μελετάται η διενέργεια 3ης δόσης από το φθινόπωρο.

Πάνω από 95% των ασθενών με COVID-19 σε κρίσιμη κατάσταση στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι ανεμβολίαστοι.

Η αξία του εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19 έχει αποδειχθεί παγκοσμίως με τεκμηριωμένες μελέτες αλλά και με δεδομένα από την πραγματική ζωή.

Όσα περισσότερα άτομα εμβολιαστούν, τόσο ισχυρότερο τείχος προστασίας κτίζουμε γύρω μας και τόσο γρηγορότερα θα επανέλθει η κανονικότητα στη ζωή μας.

Έγκυες, θηλάζουσες και παιδιά > 12 ετών μπορούν να εμβολιαστούν με εμβόλια mRNA καθώς υπάρχουν δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας από κλινικές μελέτες. Υπάρχουν ενδείξεις για βαριές περιπτώσεις νόσου σε εγκυμοσύνη και προωρότητα στα παιδιά. Δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις μέχρι στιγμής για επίδραση των εμβολίων στη γονιμότητα.

Όσο παραμένει ανεμβολίαστος πληθυσμός, τόσο θα δίνεται η δυνατότητα στον ιό να κυκλοφορεί, να πολλαπλασιάζεται και να μεταλλάσσεται.

Το τρίπτυχο δημόσιας υγείας που παραμένει ως επίσημη οδηγία είναι: Εμβολιασμός κατά το πρωτόκολλο της εκάστοτε εταιρείας, διαγνωστικά τεστ και μέτρα αποστασιοποίησης και ατομικής προστασίας.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΟ

https://emvolio.gov.gr/