Περιοδικό “ΑΧΑΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ” Τεύχος Απριλίου – Ιουνίου 2020 – Επιστολή Δ/ντή Σύνταξης

Παρατίθεται η επιστολή του Δ/ντή Σύνταξης κ. Χρήστου Τριάντου καθώς και το τεύχος Απριλίου – Ιουνίου 2020 – του περιοδικού ΑΧΑΪΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

 

“Χριστός Ανέστη !

Χρόνια πολλά με υγεία και δημιουργία !

 
   Αγαπητοί συνάδελφοι, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ιατρικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου (ΙΕΔΕΠ) με τίμησε με το καθήκον του Διευθυντή Σύνταξης του περιοδικού «Αχαϊκή Ιατρική». Αρχικά, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον καθηγητή Ν. Κούνη για τη συμβολή του φροντίζοντας επί σειρά ετών για την αδιάλειπτη παρουσία του περιοδικού με συνέπεια, εγκυρότητα και επιστημονικό κύρος. Θα προσπαθήσω να συνεχίσω την προσπάθεια και βασίζομαι στη βοήθειά του. Η συντακτική μας ομάδα διαθέτει εξαιρετικούς επιστήμονες διεθνούς κύρους. Ωστόσο, η πορεία του εξαρτάται από τη δική σας στήριξη. Σας καλούμε να υποβάλετε εργαστηριακά και κλινικά ερευνητικά δεδομένα και ανασκοπήσεις της βιβλιογραφίας και θα χαρούμε να δεχτούμε τα άρθρα σας μετά από αξιολόγηση. Το περιοδικό απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες υγείας τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε υψηλής ποιότητας αξιόπιστα δεδομένα αλλά και να προσφέρουμε ένα σημαντικό εργαλείο για την καθημερινή διαχείριση των ασθενών. Το περιοδικό θα δημοσιεύεται κάθε τρεις μήνες στην Αγγλική γλώσσα.

  Αγαπητοί συνάδελφοι, η ασθένεια COVID-19 έχει χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) ως πανδημία. Σε αυτό το τεύχος, θα βρείτε ενδιαφέροντα νέα δεδομένα. Το άρθρο σύνταξης από τους Τσούνης και συν. περιγράφει τους πιθανούς μηχανισμούς που σχετίζονται με την ανάπτυξη ηπατικής βλάβης λόγω λοίμωξης με τον ιό SARS-CoV-2, τη συσχέτιση του ιού με την ηπατοπάθεια, και τέλος, τη σχέση των θεραπευτικών επιλογών με την επαγωγή ηπατοτοξικότητας. Η ανασκόπηση από τους Αναστασοπούλου και συν. αναφέρει τις πιο πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με τη βιολογική βάση του SARS-CoV-2 και διαφορών στο γονιδίωμα μεταξύ των γνωστών κορωνοϊών και του νέου ιού SARS, ενώ παράλληλα παραθέτει μια λεπτομερή περιγραφή της δομής του και των μηχανισμών που χρησιμοποιεί ο ιός για να προσκολληθεί και να εισέλθει στο κύτταρο ξενιστή. Τέλος, η ανασκόπηση από τους Συρόκωστα και συν. παραθέτει τις τρέχουσες γνώσεις σχετικά με την ιολογία, την παθοφυσιολογία, τα κλινικά χαρακτηριστικά και τη θεραπεία της λοίμωξης COVID-19.

   Επιπλέον, αυτό το τεύχος περιλαμβάνει άρθρο σύνταξης από τους Κούνης και συν., που παρουσιάζει την <<Καρδιο-Ογκοανοσολογία>>, και συζητά τις καρδιαγγειακές επιδράσεις της χημειοθεραπείας. Το τρίτο άρθρο σύνταξης από τους Ντούβας και συν., αφορά τη διαλείπουσα χωλότητα σε νεαρούς ενήλικες. Στο τεύχος επίσης παρουσιάζονται δύο κλινικές μελέτες. Η πρώτη μελέτη από τους Καραϊβάζογλου και συν. προσδιορίζει την παρουσία φαινοτύπων αυτισμού σε γονείς παιδιών με αναπτυξιακές διαταραχές. Η δεύτερη μελέτη από τους Τουρκοχρήστου και συν. παρουσιάζει τον επιπολασμό των αντισωμάτων έναντι του ιού της ηπατίτιδας C (HCV) σε φυλακισμένους σε κέντρο κράτησης στη Νοτιοδυτική Ελλάδα. Η χορήγηση νέων αντι-ιικών παραγόντων αποτελεί επανάσταση στη θεραπεία της HCV λοίμωξης. Η στρατηγική αυτή έχει υιοθετηθεί για την εξάλειψη της ηπατίτιδας C και η χώρα μας βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου. Η θεραπεία της HCV λοίμωξης σε φυλακισμένους μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης. Τέλος, στο τεύχος αυτό συμπεριλαμβάνεται μια ενδιαφέρουσα περίπτωση από τους Κωνσταντάκης και συν., στην οποία παρουσιάζεται μια σπάνια αιτία κοιλιακού πόνου που αποδίδεται στη παρουσία ξένου σώματος στο χοληφόρο δένδρο.

   Αγαπητοί συνάδελφοι, η COVID-19 είναι μια ασθένεια που δεν κάνει εξαιρέσεις. Η αλληλεγγύη είναι ένα σημαντικό όπλο για να πολεμήσουμε αυτόν τον εχθρό. Ένα σύστημα βασισμένο στην αλληλεγγύη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υπεύθυνη συμπεριφορά των συμμετεχόντων. Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να επικεντρωθούμε αποκλειστικά στην αλληλεγγύη. Οι πολίτες δικαιούνται υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης που απαιτεί την κατάλληλη διαχείριση των οικονομικών πόρων. Είναι σημαντικές και οι δύο βασικές κατηγορίες του συστήματος υγείας, δηλαδή το ανθρώπινο δυναμικό και τα αναλώσιμα. Οι επαγγελματίες υγείας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα. Πολλοί από εσάς βλέπετε τα ακαδημαϊκά και τα κλινικά σας καθήκοντα να επηρεάζονται από τον ιό. Ωστόσο, οι στιγμές κρίσης παρουσιάζουν επίσης ευκαιρίες όπως η πιο εξελιγμένη και ευέλικτη χρήση της τεχνολογίας. Όλοι μαζί θα ξεπεράσουμε την κρίση. Ας είναι αυτή μια ευκαιρία  να βγει πιο ισχυρό το σύστημα υγείας της χώρας μας.

Σας εύχομαι καλή δύναμη !

 
Χ. Τριάντος

Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας

Τμήμα Ιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Πανεπιστήμιο Πατρών

Διευθυντής Σύνταξης περιοδικού “Αχαϊκή Ιατρική”

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2020