Έλεγχος του μονοξειδίου του άνθρακα (Co) σε ενεργητικούς και παθητικούς καπνιστές, στις εγκύους και το έμβρυο

Αγαπητοί συνάδελφοι,

             Γνωρίζουμε ότι το μονοξείδιο του άνθρακα (Co) είναι ένα προϊόν καύσης της οργανικής ύλης υπό συνθήκες περιορισμένης παροχής οξυγόνου.

            Οι κύριες πηγές παραγωγής του Co είναι: ο καπνός του τσιγάρου, οι πυρκαγιές στα σπίτια, τα τζάκια και οι ξυλόσομπες, η εσωτερική καύση καυσαερίων των οχημάτων κ.α.

             Το κάπνισμα μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στον ενεργητικό και παθητικό καπνιστή και ιδιαίτερα στην έγκυο και στο έμβρυο που κυοφορεί. Η χρόνια έκθεση σε  Co μπορεί να προκαλέσει μόνιμα ήπια συμπτώματα όπως: επίμονους πονοκεφάλους, ημικρανίες, σύγχυση, απώλεια μνήμης, ναυτία, εμετό, εύκολη κόπωση, δύσπνοια, βήχα, πνευμονία αλλά και άλλες σοβαρές μη αναστρέψιμες παθήσεις όπως: χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), πνευμονικό οίδημα, μειωμένη καρδιακή παροχή, υπόταση, καρδιακές αρρυθμίες, στεφανιαία νόσο, αρτηριοσκλήρυνση, ισχαιμία εγκεφάλου, κατάθλιψη και σοβαρές γενετικές ανωμαλίες και καρδιολογικά προβλήματα στα πρόωρα νεογνά.

           

            Σήμερα πλέον με μία απλούστατη, γρήγορη, αναίμακτη και αξιόπιστη μέτρηση διάρκειας ενός λεπτού, μπορούμε να μετρήσουμε το  Co στον εκπνεόμενο αέρα σε μονάδες PPM, το ποσοστό της καρβοξυαιμοσφαιρίνης του παιδιού, του ενήλικα καθώς επίσης και του εμβρύου. Η παραπάνω εξέταση μέτρησης του εκπνεόμενου Co κρίνεται απαραίτητη τόσο στους ενεργητικούς όσο και στους παθητικούς καπνιστές (ενήλικες και παιδιά) και άκρως απαραίτητη στα πλαίσια του προγεννητικού ελέγχου στις εγκύους.

 Συναδελφικά

Διονύσιος Παπαλεξάτος

Ειδικός Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος

Κολοκοτρώνη 49, Πάτρα

Τηλ Ιατρείου: 2610624040

email: [email protected]