ΠΙΣ: Συνάντηση Προέδρου και Γενικού Γραμματέα ΠΙΣ με Υφυπουργό Εργασίας για τον νέο ασφαλιστικό νόμο

Αθήνα, 19.12.2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση Προέδρου και Γενικού Γραμματέα ΠΙΣ με Υφυπουργό Εργασίας για τον νέο ασφαλιστικό νόμο

 

Για την εφαρμογή των διατάξεων του νέου ασφαλιστικού νόμου, από την 1η Ιανουαρίου 2017, ενημερώθηκαν την Παρασκευή ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχαήλ Βλασταράκος και ο Γεν. Γραμματέας κ. Δημήτρης Βαρνάβας κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο,  τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου κυρία Στέλλα Βρακά  και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Κυρίαρχο θέμα αποτέλεσε η παράλληλη σύνταξη των παλαιών ασφαλισμένων από το Δημόσιο και από το ΤΣΑΥ, καθώς το νέο ασφαλιστικό προβλέπει τη δυνατότητα προαιρετικής συνέχισης της παράλληλης ασφάλισης από το ΤΣΑΥ με την καταβολή από τον ασφαλισμένο και των εργοδοτικών εισφορών.

Ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι εντός των ημερών θα εκδοθεί ερμηνευτική εγκύκλιος, η οποία θα αποσταλεί στις ΥΠΕ.

Να σημειωθεί ότι οι παλαιοί ασφαλισμένοι (προ του 1993) έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα από το ΤΣΑΥ και εάν δεν συνεχίσουν την ασφάλισή τους, θα συνταξιοδοτηθούν από το Δημόσιο με την αποχώρησή τους. Στη σύνταξή τους θα προστεθεί το αναλογικό κομμάτι των ετών για τα οποία κατέβαλαν εισφορές στο ΤΣΑΥ.

Επίσης, κάθε ασφαλισμένος δικαιούται μία φορά το τμήμα της εθνικής σύνταξης (386 ευρώ) στο οποίο προστίθεται το αναλογικό τμήμα των επιμέρους συντάξεων.

Συνεπώς, σύμφωνα με την εγκύκλιο που θα εκδοθεί, κάθε ιατρός θα σταθμίσει εάν τον συμφέρει να διακόψει ή να συνεχίσει να καταβάλλει εισφορές υπέρ του ΤΣΑΥ στο σύνολό τους οι οποίες πλέον ανέρχονται στο  20% επί των συνολικών αποδοχών.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Π.Ι.Σ.