ΠΙΣ: Διευκρινίσεις σχετικά με την άυλη συνταγή

Αθήνα, 30/03/2020

Προς                                                                                                                    Α.Π.: 5290

Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας και Εκλέκτορες

Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο

Ιατρικές Εταιρείες της χώρας

Διοικητικό Συμβούλιο Π.Ι.Σ.

 

Διευκρινίσεις σχετικά με την άυλη συνταγή

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος διευκρινίζει ότι η άυλη συνταγή είναι κανονική συνταγή ιατρού, η οποία απλώς δεν εκτυπώνεται στο χαρτί. Κατά συνέπεια, δεν είναι συνταγή χωρίς εξέταση, δεν είναι συνταγή κατά παραγγελία του ασθενούς προς τον ιατρό, ούτε είναι συνταγή αντιγραφής από εξέταση άλλου ιατρού. Δεν είναι δηλαδή κάτι τυπικό, αυτονόητο και άνευ σημασίας. Στοχεύει στην διευκόλυνση των ασθενών και στην ευχερέστερη εξυπηρέτησή τους, αλλά αποτελεί μέρος την ιατρικής πράξης, που ονομάζεται επίσκεψη στο ιατρείο ή κατ’ οίκον.

Κατά συνέπεια, οι συμβεβλημένοι και μη συνάδελφοι όταν εκδίδουν άυλες συνταγές, ακολουθούν απολύτως τις ίδιες διαδικασίες που ακολουθούσαν και πριν σχετικά με τη χρέωση του ασφαλιστικού φορέα ή του ασθενούς.

Στην περίοδο αυτή που διανύουμε, οι ιατροί στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης παρέχουμε στήριξη στους ασθενείς μας όπως και σε μη ασθενείς μας, αλλά πάντοτε εντός των ανωτέρω πλαισίων.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εργάζεται για τη ρύθμιση των τεχνικών λεπτομερειών που ενδεχομένως περιπλέκουν την αυτόματη εφαρμογή των ανωτέρω λόγω των πληροφοριακών συστημάτων.