ΠΙΣ-Δελτίο Τύπου: Κλιμάκιο του ΠΙΣ στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία, στις 26-28 Οκτωβρίου

Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2014

Δελτίο Τύπου

Κλιμάκιο του ΠΙΣ στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία, στις 26 -28 Οκτωβρίου

Κλιμάκιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Μ. Βλασταράκο, θα επισκεφθεί στις 25 – 28 Οκτωβρίου 2014, τα Περιφερειακά Νοσοκομεία Πατρών, Ιωαννίνων και Λάρισας, αλλά και τα Κέντρα Υγείας των περιοχών αυτών. Mέσα από συσκέψεις με τους οικείους Ιατρικούς Συλλόγους, θα συζητηθούν τα προβλήματα της περίθαλψης και της λειτουργίας των ιατρών, προκειμένου ο Σύλλογος να προβεί στις δέουσες παρεμβάσεις προς το Υπουργείο Υγείας.

– Επίσης, συνάντηση του Προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. κ. Μιχάλη Βλασταράκου με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρη Κοντό, παρουσία του Προέδρου της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ κ. Α. Βοζίκη και υπηρεσιακών παραγόντων πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 24 Οκτωβρίου, προκειμένου να γίνει μία πρώτη ενημέρωση – συζήτηση μεταξύ των δύο μερών σχετικά με το πλαίσιο της συζήτησης για την κατάρτιση και την εφαρμογή των νέων συμβάσεων για τις ιατρικές επισκέψεις και τις διαγνωστικές πράξεις από το 2015. Προσδιορίσθηκε συνάντηση Επιτροπής του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου με τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης για την Παρασκευή 31.10.2014, προκειμένου, με χρονικό ορίζοντα το τέλος του Νοεμβρίου, να αποφασιστούν και να σχεδιασθούν οι νέες συμβάσεις.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θεωρεί ότι η καθυστέρηση στην εφαρμογή των υπουργικών αποφάσεων της 18ης Αυγούστου (ΦΕΚ Β΄2247 και ΦΕΚ Β΄2243) για τις διαγνωστικές εξετάσεις (ανακοίνωση του ατομικού πλαφόν ανά πάροχο, guidelines, rebate, κ.λπ.) δημιουργεί προβλήματα λειτουργίας στους παρόχους των διαγνωστικών εργαστηρίων και των κέντρων, ενώ ακυρώνει επίσης στη πράξη κάθε συμφωνία που έχει συναφθεί σε αυτήν την κατεύθυνση.

Το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να εγκαταλείψει την σημερινή στάση του, η οποία υποκρύπτει ακύρωση των συμφωνιών και έλλειψη βούλησης για να τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες οι οποίες   δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των παρόχων.

– Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος στηρίζει τη λειτουργία ενός ισχυρού Δημόσιου Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας με σκοπό την ασφαλή περίθαλψη των πολιτών, αλλά παράλληλα δεν αγνοεί και στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των ιατρών του ΠΕΔΥ, προκειμένου μετά από τόσα χρόνια εργασίας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας να μην εγκαταλείψουν βίαια την εργασία τους, με απώλεια κατοχυρωμένων εργασιακών δικαιωμάτων αρκετών χρόνων.

Θεωρούμε ότι με ισοπεδωτικές αποφάσεις, τα προβλήματα μεγεθύνονται και λειτουργίες απαξιώνονται. Θα πρέπει να κατανοήσει επιτέλους η Πολιτεία ότι χωρίς ιατρούς, με αναβάθμιση στη λειτουργία τους, ασφαλής και αξιοπρεπής περίθαλψη δεν μπορεί να υπάρξει.

Η λογιστικού χαρακτήρα πρακτική είναι ότι το πιο καταστροφικό για την υγεία και την περίθαλψη, η οποία χρειάζεται δομικές μεν παρεμβάσεις, αλλά στη κατεύθυνση της ποιότητας και του εξορθολογισμού των δαπανών και όχι στην κατεύθυνση των οριζόντιων περικοπών οι οποίες καταστρέφουν και κάθε υγιή δραστηριότητα.

 

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Π.Ι.Σ.