Δελτίο Τύπου: Επίλυση των προβλημάτων που προέκυψαν με τη συνταγογράφηση, μετά τη συνάντηση ΠΙΣ – ΗΔΙΚΑ

                 Αθήνα 7.10.2016

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  • Επίλυση των προβλημάτων που προέκυψαν με τη συνταγογράφηση, μετά τη συνάντηση ΠΙΣ – ΗΔΙΚΑ
  • Αποφασίστηκε η στενότερη συνεργασία των δύο φορέων

 

Συνάντηση του Π.Ι.Σ. με τους αρμοδίους της ΗΔΙΚΑ και εκπροσώπους του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016 στα γραφεία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, με αφορμή τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν από την εφαρμογή του νέου συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, σχετικά με τη νέα λειτουργικότητα της συσχέτισης εξετάσεων με ICD-10 διάγνωσης κατά την έκδοση του παραπεμπτικού. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχαήλ Βλασταράκος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Κλινικοεργαστηριακών Ιατρών κ. Φώτης Πατσουράκος, ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ κ. Αναστάσιος Τάγαρης, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Λειτουργίας και Υποστήριξης Εφαρμογών της ΗΔΙΚΑ κα Αθηνά Τριανταφυλλίδη, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Λειτουργίας της ΗΔΙΚΑ κα Ελπίδα Φωτιάδου, ο κ. Γεώργιος Στεφανόπουλος, συνεργάτης του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Ιωάννη  Μπασκόζου και ο κ. Κυριάκος Αθανασιάδης ως εκπρόσωπος του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ σε θέματα πληροφορικής.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με στόχο την ορθή αποτύπωση, χωρίς γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες, των κανόνων ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και τη στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων, προς όφελος των παρόχων και των χρηστών υπηρεσιών υγείας.

Αποφασίστηκε η εξομάλυνση των διαδικασιών χρήσης, προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των χρηστών υπηρεσιών υγείας, και σε μία εβδομάδα θα τεθεί σε εφαρμογή η έκδοση ενός παραπεμπτικού με αντιστοίχηση των ανάλογων εξετάσεων σε κάθε ICD-10 διάγνωση. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα ομαλοποιηθεί η  κατάσταση, καθώς θα χρειάζεται μόνο ένα παραπεμπτικό, και ο ιατρός θα γράφει τις αντίστοιχες εξετάσεις για κάθε ICD-διάγνωση, την οποία πιθανολογεί.

Επίσης, αποφασίστηκε να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας από τον Π.Ι.Σ., η οποία κάθε μήνα θα συνεδριάζει με στελέχη της ΗΔΙΚΑ, για την έγκαιρη επίλυση τυχόν προβλημάτων.

Θέση του Π.Ι.Σ. είναι ότι μέσα από συνεργασίες είναι η δυνατή η αποφυγή εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων στο προκείμενο ζήτημα αλλά και γενικότερα σε όλους τους τομείς της περίθαλψης.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Π.Ι.Σ.