Αθήνα 27.5.2013
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, συναντήθηκε το Σάββατο 25 Μαϊου στην Αθήνα, με τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων των νησιωτικών και ακριτικών περιοχών.
Συζητήθηκαν εκτενώς όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας περίθαλψης, με τις μεγάλες ελλείψεις, τις απλήρωτες εφημερίες, τα κενά που καθιστούν προβληματική τη λειτουργία πολλών νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας και μονάδων του ΕΟΠΥΥ και την προσπάθεια ιδιωτικών κέντρων περίθαλψης της Τουρκίας προσέλκυσης ντόπιων και ξένων ασθενών που επισκέπτονται την Ελλάδα.
Τονίσαμε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του ΠΙΣ για τις περιοχές αυτές, καθώς και ότι εχουμε ζητήσει από την πολιτεία να δημιουργηθεί ένα τείχος προστασίας της υγείας των περιοχών αυτών προκειμένου να μην θρηνούμε θύματα, να εμπεδώσουμε την ασφάλεια της υγείας που χρειάζονται οι κάτοικοι, καθώς και να ενδυναμώσουμε το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας προσφέροντας ασφαλείς υπηρεσίες υγείας. Ανακοινώσαμε στους προέδρους ότι ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Α. Λυκουρέντζος ανακοίνωσε σε απάντηση εισήγησης του προέδρου του ΠΙΣ κ. Μ. Βλασταράκου (σε ιατρικό συνέδριο) την Παρασκευη 24 Μαϊου, την πρόσληψη 150 μονιμων ιατρών στα δημόσια νοσοκομεία, σε στοχευμένες θέσεις, με προτεραιότητα στις περιοχές αυτές, και 653 επικουρικών ιατρών.
Τις προτάσεις, εισηγήσεις των προέδρων θα καταθέσουμε στο Υπουργείο και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, ζητώντας, για μία ακόμη φορά την άμεση κάλυψη των αναγκών.
Πιστεύουμε ότι οι συνεχείς παρεμβάσεις μας στην κατεύθυνση αυτή έχουν πείσει, τόσο το Υπουργείο όσο και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ότι η κάλυψη των αναγκών υγείας των νησιωτικών και ακριτικών περιοχών είναι κοινωνική και εθνική ανάγκη. Πιστεύουμε ότι οι εξαγγελίες θα υλοποιηθούν άμεσα και θα αγωνιστούμε γι’ αυτό. Ο χρόνος έχει περάσει και οι λύσεις έπρεπε να είχαν δοθεί χθες.
Στηρίζουμε την απεργιακή κινητοποίηση των λειτουργών υγείας του δημόσιου τομέα ΟΕΝΓΕ – ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ – ΠΟΕΔΗΝ που έχει εξαγγελθεί για τις 7 Ιουνίου, αντιδρώντας στην επιχειρούμενη διάλυση του δημοσιου τομέα υγείας και στην οικονομική και ηθική απαξίωση των λειτουργών της.
 Ενημερώνουμε για μία ακόμη φορά ότι το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μετά από εισήγησή του ΠΙΣ και της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, έχει αποδεχθεί την παράταση του Π.Δ 84/2001, όσον αφορά την αδειοδότηση παλαιών ιατρείων – εργαστηρίων – οδοντιατρείων (προ του 2001). Εχει προστεθεί σχετική τροπολογία στο προσχέδιο του υπό κατάθεση νομοσχεδίου για την υγεία.
Συνεχίζονται οι πιέσεις μας, με καθημερινή σχεδόν επικοινωνία, προς τον ΕΟΠΥΥ για την επιτάχυνση της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιατρούς των ασφαλιστικών ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ.
Σχετικά με τις διαφημίσεις ιατρικών – εμπορικών επιχειρήσεων που προκαλούν και δημιουργούν προβλήματα θα προσφύγουμε, μετά από νομική τεκμηρίωση, στην δικαιοσύνη (οικονομικούς εισαγγελείς) αλλά και στο ΕΣΡ.
Για το ΤΣΑΥ με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει και τις πλημμελείς υπηρεσίες προς τους ιατρούς, αναμένουμε νέα συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Βρούτση προκειμένου να έχουμε τις απαντήσεις του στα ζητήματα που έχουμε θέσει.
Για μία ακόμη φορά ζητούμε από την πολιτεία να ενεργήσει, αφήνοντας λόγια και υποσχέσεις γιατί η υγεία του ελληνικού λαού, τη σημερινή δύσκολη εποχή της κρίσης, της ανεργίας και της ανέχειας, απαιτεί σεβασμό και στέρεες ενέργειες.
Για το Δ.Σ. του Π.Ι.Σ.
 
 
     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 
Μ. ΒΛΑΣΤΑΡΑΚΟΣ        Κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ