Δελτίο Τύπου ΠΙΣ: Συνάντηση με τους εκπροσώπους των Επαγγελματικών Ενώσεων Κλινικών και Εργαστηριακών Ιατρών

Αθήνα, 1 Ιουλίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση με τους εκπροσώπους των Επαγγελματικών Ενώσεων Κλινικών και Εργαστηριακών Ιατρών πραγματοποίησε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, δια του Προέδρου του κ. Μιχαήλ Βλασταράκου, την Τρίτη, 30 Ιουνίου 2015, στα γραφεία του Π.Ι.Σ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι προτάσεις του ΕΟΠΥΥ σχετικά με την ανακοστολόγηση των ιατρικών εξετάσεων και πράξεων, τα αριθμητικά όρια των ιατρικών εξετάσεων και άλλα ζητήματα, που σχετίζονται με τη λειτουργία των κλινικών και εργαστηριακών ιατρών (Ελεγκτικές Εταιρείες, κλπ).

Η ομόθυμη απόφαση έχει ως ακολούθως:

  • Άμεση εφαρμογή θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων.
  • Άμεση δημιουργία ιατρικού ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς και ηλεκτρονικής κάρτας, με πλήρη ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος.
  • Όχι, στην υποκοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων που δημιουργεί προβλήματα βιωσιμότητας και είναι έξω από τεκμηριωμένες απόψεις και την επίσημη κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων και εξετάσεων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΚΕΣΥ.
  • Αριθμητικά όρια που να επιτρέπουν τη βιωσιμότητα των εργαστηρίων, ώστε τα παραπεμπτικά που εκτελούνται να αποζημιώνονται, με διαχωρισμό των παραπεμπτικών της ΗΔΙΚΑ, εκείνων που εκτελούνται στις ιδιωτικές δομές, από εκείνων που εκτελούνται στις δημόσιες δομές, αλλά με τρόπο που δεν θα παρακωλύεται η ιατρική λειτουργία και πράξη.
  • Σχετικά με τους ελέγχους από τις ελεγκτικές εταιρείες, δεδομένου ότι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει διαφωνήσει και καταγγείλει ως ανεπίτρεπτη τακτική (διότι ο έλεγχος μπορεί και πρέπει να γίνει από τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ), θα πρέπει να τερματιστεί τάχιστα για να αποπληρωθούν οι πάροχοι.

Ο Π.Ι.Σ. σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ξανασυναντηθεί με τις Ενώσεις, προκειμένου να συζητηθούν τα νέα δεδομένα και να προχωρήσει στις παρεμβάσεις εκείνες που θα επιφέρουν αποτέλεσμα και προοπτική για την ιατρική λειτουργία και την περίθαλψη των πολιτών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν: ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχαήλ Βλασταράκος, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ) και Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος, κ. Φ. Πατσουράκος, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ) και του Συνδέσμου Ελλήνων Ιδιωτών Πυρηνικών Ιατρών (ΣΕΙΠΙ) κ. Θ. Χατζηπαναγιώτου, μαζί με την Α΄ Αντιπρόεδρο της ΠΟΣΙΠΥ κ. Μ. Καλαμάρη, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων, κ. Γεωργακόπουλος μαζί με τους κ.κ. Λ. Αναγνώστου, Α. Μοσχοβάκη (Σύμβουλοι) και Σ. Βλαχάκο (μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης), ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Εργαστηριακών Γιατρών Βιοπαθολόγων – Κυτταρολόγων- Παθολογοανατόμων (ΠΕΕΒΙ), κ. Κ. Μπεντεβής, μαζί με τη Γ.Γ. κ. Μ. Παπακωνσταντίνου και την κ. Μ. Καλαμάρη, η Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατρικής Βιοπαθολογίας κ. Χρ. Νικολάου, ο Πρόεδρος της Επαγγελματικής Ένωσης Αγγειοχειρουργών Ελλάδος, κ. Α. Χρονόπουλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας-Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων, κ. Τ. Μούσλεχ, μαζί με τον Ταμία κ. Α. Θωμόπουλο, ο Πρόεδρος της Επαγγελματικής Ένωσης Δερματολόγων & Αφροδισιολόγων, κ. Τ. Ανθόπουλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας-Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδος, κ. Δ. Καραμήτρος, ο Γεν. Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής κ. Ε. Φραγκούλης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας και Γεν. Γραμματέας της ΠΟΣΚΕ, κ. Αν. Τσάτσος και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΕΕΦΙΑπ), κ. Ν. Ρούσσος, μαζί με τον Αντιπρόεδρο και Πρόεδρο της Επαγγελματικής Επιτροπής της ΕΕΦΙΠΑπ, κ. Ν. Σταμούλη.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΙΣ