ΠΙΣ-Δελτίο Τύπου: Αντίθετος ο ΠΙΣ με τις νέες συμβάσεις των ιατρών και τις ρυθμίσεις για τη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση

Αθήνα, 4.6.2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Αντίθετος ο ΠΙΣ με τις νέες συμβάσεις των ιατρών και τις ρυθμίσεις για τη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση

 

Την αντίθεσή του τόσο με τις συμβάσεις των ιατρών ειδικοτήτων με τον ΕΟΠΥΥ, όσο και με τις ρυθμίσεις που προωθούνται και αφορούν τη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση και τη λειτουργία των επιστημονικών εταιρειών, εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Το Δ.Σ. του ΠΙΣ, κατά τη συνεδρίαση της 1ης Ιουνίου 2018, αποφάσισε μεταξύ άλλων να δηλώσει στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας την αντίθεσή του με τον τρόπο διαμόρφωσης των νέων συμβάσεων των ιατρών – πλην οικογενειακών – με τον ΕΟΠΥΥ, μετά την πρόσκληση του υπουργείου για συνάντηση Ομάδας Εργασίας Υπουργείου Υγείας και Π.Ι.Σ.. Η πρόσκληση αφορά τη διαμόρφωση των όρων και προϋποθέσεων των νέων συμβάσεων ιατρών, λοιπών ειδικοτήτων, πλην οικογενειακών ιατρών. Λαμβάνοντας υπόψη και το περίγραμμα των θέσεων του Υπουργείου, όσον αφορά τις συμβάσεις αυτές, ο ΠΙΣ απαντά ότι οι θέσεις του Υπουργείου Υγείας είναι διαμετρικά αντίθετες προς τις πάγιες και ψηφισμένες, μέσα από Συλλογικά Όργανα, θέσεις του Π.Ι.Σ..

Συγκεκριμένα, για να προχωρήσει η συζήτηση της Ομάδας Εργασίας, ο Π.Ι.Σ. ζητά να απαντηθεί από το Υπουργείο Υγείας εάν υπάρχει διάθεση από την Πολιτική Ηγεσία σύγκλησης με τις θέσεις του Π.Ι.Σ. για συλλογική σύμβαση μεταξύ του ΕΟΠΥΥ, του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και των κατά τόπους Ιατρικών Συλλόγων της χώρας με:

  • Ελεύθερη επιλογή ιατρού.
  • Κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή.
  • Αξιοποίηση του εξωνοσοκομειακού ιατρικού δυναμικού της χώρας.
  • Κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού σε επισκέψεις.

Επίσης ζητά αναδιαπραγμάτευση της σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τους οικογενειακούς ιατρούς με απάλειψη του gatekeeping, το οποίο αποτελεί φραγμό για τις συμβάσεις με τους ιατρούς λοιπών ειδικοτήτων.

Ακόμη, ζητεί από τον ΕΟΠΥΥ να καλύψει τις ασφαλιστικές εργοδοτικές εισφορές των ιατρών με τους οποίους θα συμβληθεί.

Ο Π.Ι.Σ διαμαρτύρεται έντονα για τη στάση του Υπουργείου Υγείας, να μη λάβει καθόλου υπόψη του τις θέσεις του Συλλόγου, οι οποίες και κατά την τελευταία συνάντηση του Δ.Σ. του  Π.Ι.Σ και της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, τέθηκαν αναλυτικά.

Επίσης, ο Π.Ι.Σ. ζητά από τη Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, να μην προχωρήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τη Συνεχιζόμενη Ιατρική Εκπαίδευση-Ιατρικές Επιστημονικές Εταιρείες – Κε.Σ.Υ., με θέσεις όπως τελευταία είδαν το φως της δημοσιότητας και εστάλησαν στις Ιατρικές Εταιρίες.

Ο Π.Ι.Σ. ζητά :

  • Τη διατήρηση της διοικητικής- οικονομικής- επιστημονικής αυτοτέλειας και της νομικής μορφής των Ιατρικών Εταιρειών με διατήρηση της επωνυμίας τους.
  • Τη διατήρηση του ρόλου του Κε.Σ.Υ. ως γνωμοδοτικού οργάνου και όχι ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

Ο Π.Ι.Σ. ως Ανώτατο Θεσμικό Όργανο για θέματα υγείας συνεργάζεται αρμονικά με τις Ιατρικές Εταιρείες και η μετατροπή τους σε Ν.Π.Ι.Δ. εποπτευόμενα από το Υπουργείο Υγείας, καταργεί την επιστημονική τους ελευθερία όπως αναφέρεται στο καταστατικό τους και οποιαδήποτε μετατροπή τους μπορεί να γίνει μόνο μέσα από δικαστικές αποφάσεις και όχι διοικητικές.

Η ελευθερία των ιατρικών επιστημονικών εταιρειών όπως, περιλαμβάνεται στο καταστατικό ίδρυσής τους, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη.

Ας σταματήσει λοιπόν το Υπουργείο Υγείας να προχωρά σε Νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες θίγουν τον πυρήνα της επιστημονικής ελευθερίας και τον περιορισμό των δραστηριοτήτων των Ιατρικών Εταιρειών, οι οποίες μέχρι σήμερα έχουν καταξιώσει το ρόλο τους με τη μακρόχρονη δράση και προσφορά τους στη συνεχιζόμενη Ιατρική Εκπαίδευση.

Οποιαδήποτε προσπάθεια χειραγώγησής τους από την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα ζημιώσει ανεπανόρθωτα στο μέλλον την ιατρική εκπαίδευση και την υγεία.

Οι προσπάθειες για βελτίωση της εκπαίδευσης και του συστήματος υγείας, απαιτούν συλλογικές και όχι μονομερείς αποφάσεις, ερήμην της ιατρικής κοινότητας.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Π.Ι.Σ.