Προφυλάξεις κοινού για τον κορωναϊό Covid 19

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αρ. πρωτ.: 1845/10-3-2020

Θέμα: «Προφυλάξεις κοινού για τον κορωναϊό Covid 19»

O Ιατρικός Σύλλογος Πατρών έδωσε από την πρώτη στιγμή σαφείς οδηγίες προς τους πολίτες σχετικά με τα μέτρα ατομικής υγιεινής (π.χ. σχολαστικό πλύσιμο χεριών, προφύλαξη από σταγονίδια βήχα, απολύμανση επιφανειών, αποφυγή χώρων συνωστισμού, τακτικός εξαερισμός χώρων).

Λόγω της ύπαρξης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωναϊού στους νομούς Ηλείας, Αχαΐας και Ζακύνθου, εφιστούμε την προσοχή στους πολίτες να τηρούν με ευλάβεια όλα τα προαναφερόμενα μέτρα και επιπλέον, ως γενικό μέτρο πρόληψης, συστήνεται η αποφυγή κοινής χρήσης σκευών και αντικειμένων (πετσέτες, πιάτα, ποτήρια, κουτάλια, μαχαιροπήρουνα). Σύμφωνα με τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα, ο ιός ανευρίσκεται στα βιολογικά υγρά του σώματος και επομένως μπορεί να μεταδοθεί και μέσω αντικειμένων που έρχονται σε επαφή με βιολογικά υλικά. Επίσης τονίζεται ότι οι ιατρικά ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι πρέπει να  αποφεύγουν τους χώρους μαζικών συναθροίσεων.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση εμπύρετης λοίμωξης αναπνευστικού, οι πολίτες πρέπει να φορούν προστατευτική μάσκα και να ενημερώνουν τηλεφωνικά τον ιατρό τους πριν προβούν σε επίσκεψη σε οποιοδήποτε χώρο υγείας, ώστε να δρομολογηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Η τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ πραγματοποιείται μέσω του τετραψήφιου αριθμού 1135. Τέλος θα πρέπει να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις του πληθυσμού και να κρατούνται αποστάσεις ασφαλείας τουλάχιστον ενός μέτρου σε δημόσιους χώρους.

Οφείλουμε να συγχαρούμε και δημόσια να ευχαριστήσουμε όλους τους υγειονομικούς, που πιστοί στο καθήκον και παρά τις αντίξοες συνθήκες αντιμετωπίζουν με μεγάλο αίσθημα ευθύνης και αυταπάρνησης τη διαχείριση της επιδημίας, ιδίως στο ΠΓΝΠ που λειτουργεί υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,

Η Πρόεδρος           Ο Αντιπρόεδρος          Ο Γραμματέας

 

Άννα Μαστοράκου Γεώργιος Σκρουμπής  Γεώργιος Πατριαρχέας

 

Δελτίο τύπου – Προφυλάξεις κοινού για τον κορωναϊό Covid 19