ΙΣΠ: Μη ανεκτά τα παιχνίδια εις βάρος του ιατρικού επαγγέλματος και των πραγματικών αναγκών των ασφαλισμένων

Αρ. Πρωτ.: 6696

Πάτρα: 24-6-2014

 

Προς

τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,

κ. Βορίδη

Αριστοτέλους 17

104 33 ΑΘΗΝΑ

 

ΘΕΜΑ:   Μη ανεκτά τα παιχνίδια εις βάρος του ιατρικού επαγγέλματος και των πραγματικών αναγκών των ασφαλισμένων

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

 

Με την ευκαιρία ανάληψης των νέων σας καθηκόντων, ευχόμαστε επιτυχία στο σημαντικό έργο που αναλαμβάνετε να διεκπεραιώσετε σε μία δύσκολη περίοδο που διέρχεται η χώρα μας.

 

Πλήθος από δημοσιεύματα που έχουν κατακλύσει τα ΜΜΕ, προσπαθούν με ανορθολογικές αιτιάσεις να δημιουργήσουν «επικοινωνιακές εντυπώσεις» ευνοώντας υπαρκτό ολιγομελές επιχειρηματικό «καρτέλ», που στο όνομα της οικονομικής κρίσης πιέζει για ανατροπές του υγειονομικού χάρτη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) της χώρας. Ο ανομολόγητος στόχος είναι η μαζική εξόντωση των ατομικών εργαστηρίων και ιατρείων της χώρας και η παράδοση της ΠΦΥ στο οργανωμένο εγχώριο επιχειρηματικό κεφάλαιο.

 

Ανάχωμα σε αυτή την προσπάθεια έχει ορθώσει ο ΠΙΣ και η Πανελλήνια Επιτροπή Διαπραγμάτευσης (ΠΕΔ), με ψύχραιμες προτάσεις και θέσεις που προασπίζουν τη λελογισμένη επιστημονική κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων και το ελάχιστο όριο επιβίωσης για τουλάχιστον 6500 επαγγελματίες της υγείας, σε ένα περιβάλλον σοβαρής υποχρηματοδότησης της ΠΦΥ.

 

 

Ασφαλισμένοι

 

  • Ο ΠΙΣ και η ΠΕΔ έχουν καταγγείλει ότι ο συγκεκριμένος κλειστός προϋπολογισμός για την ιδιωτικά παρεχόμενη ΠΦΥ, υπολείπεται σημαντικά των πραγματικών αναγκών των ασφαλισμένων.
  • Η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ οφείλει να καλύπτει όλες τις αστικές και αγροτικές περιοχές λαμβάνοντας υπόψη τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της Ελλάδας (ορεινές, νησιωτικές, ακριτικές περιοχές, κλπ) στηρίζοντας την εύρυθμη λειτουργία των ατομικών ιατρείων και διαγνωστικών εργαστηρίων / κέντρων.
  • Η μόνη ορθολογική προσέγγιση είναι η προσπάθεια κάλυψης των πραγματικών αναγκών των ασφαλισμένων όπως πρεσβεύει η επιστήμη, με πάταξη κάθε προσπάθειας δημιουργίας προκλητής ζήτησης

 

Διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα

 

  • Τα υπέρογκα κουρέματα clawback οδηγούν όλες τις διαγνωστικές μονάδες να εργάζονται κάτω του κόστους, με δυνητικούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Το ισοπεδωτικό αυτό μέτρο τιμωρεί τους παρόχους που επιδεικνύουν τίμια συμπεριφορά με σεβασμό προς τους ασφαλισμένους και επιβραβεύει αυτούς που εκδηλώνουν παραβατική συμπεριφορά, απογυμνώνοντας τελικά τον Οργανισμό από πολύτιμους συνεργάτες.

 

  • Οι ισχυρισμοί ότι είναι υπερτιμημένη η αγορά στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες είναι αστήρικτοι και προσχηματικοί, διότι δε λαμβάνουν υπόψη τις πληθυσμιακές διαφορές και την κατανομή του αντίστοιχου υγειονομικού χάρτη, δεν εμπεριέχουν στοιχεία της εμπορικής πολιτικής των πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και δε συμπεριλαμβάνουν την απόσβεση από το κόστος απόκτησης και συντήρησης των μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας, τον ποιοτικό έλεγχο ούτε συνυπολογίζουν την ακριβή κοστολόγηση της ιατρικής πράξης.

 

  • Σε περιβάλλον κλειστού πενιχρού προϋπολογισμού και ύπαρξης 6500 διαγνωστικών μονάδων και ιατρείων, οι ισχυρισμοί περί εκσυγχρονισμού, ανάπτυξης και υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των παρόχων δε στηρίζεται στην κάλυψη πραγματικών αναγκών των ασφαλισμένων αλλά μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της προκλητής ζήτησης και διαιώνισης του φαινομένου της υπερσυνταγογράφησης.

 

  • Γνωστό το φαινόμενο των «αποκλειστικών» συμβάσεων με ασφαλιστικές εταιρείες, συχνές οι ενορχηστρωμένες απάτες με δήθεν προνομιακές κάρτες υγείας, βολική η αναγραφή και εκτέλεση παραπεμπτικών στον ίδιο χώρο, πλούσιες οι ανώνυμες υπηρεσίες υγείας σε εγκατεστημένα «Super-markets» υγείας, φαινόμενα ικανά να αποτελειώσουν τους ελάχιστους διαθέσιμους πόρους για τη δημόσια υγεία.

 

Η εξαιρετικά κρίσιμη περίοδος που περνά η πατρίδα μας και ο ελαττωμένος κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ συνιστούν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης η οποία επιβάλλει χρηστή διαχείριση των ελάχιστων πόρων για εξυπηρέτηση των πραγματικών αναγκών των ασφαλισμένων.

 

Θεωρούμε ότι η πρόταση του ΕΟΠΥΥ για «ατομικό αναλογικό όριο ανά πάροχο και ανά περιφέρεια» είναι μονόδρομος και υποστηρίζουμε ενεργά την άμεση εφαρμογή της.

 

Το διοικητικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών στηρίζει τις αποφάσεις του ΠΙΣ και της ΠΕΔ και καταδικάζει την ενορχηστρωμένη προσπάθεια παραπληροφόρησης και μηχανισμού δημιουργίας μονοπωλίου από ολιγομελές καρτέλ υγείας.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος                                    Ο Γραμματέας

 

Άννα Μαστοράκου                           Γεώργιος Σκρουμπής

Δείτε την επιστολή σε pdf.