Επιστολή σε Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ με θέμα: Ανάκληση εγκυκλίου για την απαγόρευση συνταγογράφησης εμπορικής ονομασίας φαρμακευτικών σκευασμάτων από κλινικούς ιατρούς

Αρ. Πρωτ.: 6785

Πάτρα: 21/8/2013

Προς τον Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ

κ.Κοντό

ΘΕΜΑ: ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΚΛΙΝΙΚΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ

 Κε Πρόεδρε, 

 Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών εκφράζει την έντονη αντίθεση του στην εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ  με αριθμ. πρωτ. 27213 (20/8/2013) με την οποία αφαιρείται το δικαίωμα συνταγογράφησης φαρμακευτικών σκευασμάτων στους κλινικούς ιατρούς και παραμένει εναρμονισμένο  με τις οδηγίες του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, εν αναμονή της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ για την νομιμότητα της υποχρέωσης των ιατρών να συνταγογραφούν αποκλειστικά τη δραστική ουσία.

Τονίζεται ότι η αποκλειστική αναγραφή της δραστικής ουσίας δεν θα επιφέρει καμία περαιτέρω πτώση της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ, που πληρώνει ποσοστό επί της σταθερής τιμής αναφοράς για το συγκεκριμένη δραστική ουσία. Η επιλογή «ακριβότερου» φαρμακευτικού σκευάσματος από τον Ιατρό, δυνητικά επιβαρύνει τον ασφαλισμένο. Είναι απορίας άξιον για ποιο λόγο η νομοθετικά κατοχυρωμένη συνταγογράφηση από τον ιατρό μεταφέρεται στον εκάστοτε φαρμακοποιό.

Επιμένουμε στο πάγιο αίτημα του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων, δηλαδή στη διεθνή και επιστημονικά τεκμηριωμένη πρακτική της χορήγησης φαρμάκου αποκλειστικά και μόνο μετά από Ιατρική Συνταγή.

Τέλος, καλούμε όλους τους ιατρούς μέλη μας, να συνεχίσουν να εφαρμόζουν την ήδη διατυπωμένη θέση του ΠΙΣ και του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών σχετικά με την αναγραφή και συγκεκριμένου προτεινόμενου φαρμακευτικού σκευάσματος, πράττοντας αυτό που κρίνουν ως επιστημονικά σωστό για τη διαφύλαξη της υγείας των ασθενών τους.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                      Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Μαστοράκου Άννα                                         Σκρουμπής Γεώργιος

Κοινοποίηση:

Υπουργό Υγείας κ.Αδωνι Γεωργιάδη

Υφυπουργό Υγείας κ.Αντώνη Μπέζα

Μέλη μας , ΜΜΕ