Ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με τη συνδιάσκεψη του ΠΙΣ με τους Προέδρους των Ι.Σ. της χώρας

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ     ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Προς
τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Κατά την διάρκεια της συνδιάσκεψης του Δ.Σ. του ΠΙΣ με τους Προέδρους των Ι.Σ. της Χώρας, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6-7-2013 στην Αθήνα, παρουσία του Υπ. Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, επισημαίνονται τα ακόλουθα:

1. Κρίνεται θετική η παρουσία και η συνάντηση του Υπουργού Υγείας που πραγματοποιείται για πρώτη φορά με τη συνδικαλιστική ιατρική ηγεσία της χώρας και η διάθεσή του να ακούσει και να απαντήσει σε καυτά ερωτήματα που μαστίζουν τον ιατρικό κλάδο.
2. Πέρα από τα έκδηλα επικοινωνιακά χαρακτηριστικά που είχε η παρουσία του, κατέστη σαφές ότι θα επιδιώξει διάλογο με τους φορείς με δύο όρους:

  • η οποιαδήποτε συζήτηση θα διεξαχθεί στο έδαφος των μνημονιακών πολιτικών και
  • οι προτάσεις οφείλουν να είναι ρεαλιστικές, να έχουν σαφείς στόχους και να είναι στα όρια των οικονομικών δεδομένων.

3. Ξεκαθάρισε ότι λεφτά δεν υπάρχουν για πέταμα και οποιοσδήποτε αντίκειται σε αυτή τη λογική διαπράττει πράξη εσχάτης προδοσίας.
4. Υπεραμύνθηκε των αιφνιδιαστικών επισκέψεων, τόσο του ιδίου, όσο και του ΣΕΥΥΠ, στα νοσοκομεία της Χώρας, ώστε να διαπιστώνει από κοντά πως λειτουργεί το σύστημα, λέγοντας πως οι γιατροί έστω και απλήρωτοι θα πρέπει να είναι απόλυτα  εντάξει στις υποχρεώσεις τους.
5. Για την αποπληρωμή των εφημεριών των νοσοκομειακών ιατρών, αφού ενημερώθηκε για την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης για την κάλυψη της έννοιας της «μεικτής εφημερίας», υποσχέθηκε ότι θα το δρομολογήσει άμεσα.
6. Υποσχέθηκε ότι θα παρέμβει άμεσα στο Υπουργείο Οικονομικών όπου υπάρχουν δεσμευμένα 1,7 δις ευρώ στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για να λύσει άμεσα το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων που ενοποιήθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, τοποθετώντας την αποπληρωμή τους μέσα στο επόμενο δίμηνο. Θεωρεί ότι η διαδικασία απόδοσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών αποτελεί «δίδυμο» μέτρο με την εφαρμογή του clawback.
7. Για το claw back των Ιδιωτικών Διαγνωστικών εργαστηρίων / κέντρων, κλινικών και ιατρικών πράξεων των κλινικοεργαστηριακών ιατρών, δήλωσε ότι

  • δεν υπήρχε άλλη λύση αφού ήταν προαπαιτούμενο από την τρόϊκα για την εκταμίευση της δόσης των 8 δις ευρώ, η εξασφάλιση 500 εκατ ευρώ από τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ
  • οι οφειλές του προς τους παρόχους αυτούς για το 2013 δεν θα μπορούσαν να αποδοθούν καθόλου.
  • Κατά τα λεγόμενά του, αν και προσωπικά πιστεύει πως αυτό είναι άδικο μέτρο, η απαιτητή έκπτωση 30% πρέπει να ερμηνευτεί θετικά ως αποπληρωμή του 70% των υποχρεώσεων του έτους, και θα έπρεπε να αποτελεί λόγο για «ευχαριστίες» από μέρους των συνεργατών του ΕΟΠΥΥ.
  • Ανέφερε όμως ότι εξετάζει την επαναφορά του κλιμακωτού rebate στον ιδιωτικό τομέα και τάχθηκε υπέρ του συμψηφισμού των χρεών.

8. Μιλώντας για τον ΕΟΠΥΥ, είπε πως βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης, δεν μπορεί να προχωρήσει με την σημερινή του μορφή και ότι πρέπει να αλλάξει ριζικά. Δεν απέκλεισε την ανάληψη του ΕΟΠΥΥ από ξένους μάνατζερς αλλά δεν θέλησε να επιβεβαιώσει τα δημοσιεύματα για τα σχέδια άλωσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) από μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα που βασίζεται σε σχέδιο της task force, σύμφωνα και με τα καταγγελλόμενα από τον κ. Παπαγεωργόπουλο, Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ πρόσφατα.
9. Δεν αποσαφήνισε τι θα κάνει με τα καυτά ζητήματα του ιατρικού κλάδου, όπως το κλείσιμο κλινικών και δημόσιων νοσοκομείων, ποια είναι τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της ΠΦΥ και κατάργησης των δημόσιων δομών του ΕΟΠΥΥ, ούτε ποια θα είναι η χρηματοδότηση του συστήματος από δω και πέρα.
10. Ανακοίνωσε ότι στόχος του μέχρι 16 Ιουλίου είναι να έχει υπογράψει συμφωνία για την εισαγωγή στην Ελλάδα των Γερμανικών DRGs (DiagnosisRelated Groups), τα οποία όπως είπε είναι φθηνότερα.
—Επισημάνθηκε στον υπουργό ότι υπάρχουν σημαντικές πολιτικές ευθύνες για τους λανθασμένους χειρισμούς από την πολιτική ηγεσία του ΥΥΚΑ και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, όσον αφορά την πρόβλεψη, τους στόχους και την εκτέλεση του πενιχρού προϋπολογισμού του Οργανισμού. Με την ισοπεδωτική οριζόντια εφαρμογή του clawback «επιβραβεύεται» η τακτική αυτών που παρουσιάζουν αντισυμβατική συμπεριφορά και «τιμωρούνται» οι συνεργάτες του ΕΟΠΥΥ που προσφέρουν ειλικρινείς υπηρεσίες προς τον οργανισμό. Αυτό ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την μελλοντική πορεία του ΕΟΠΥΥ και την εκτίναξη του προϋπολογισμού του. Η πρόταση περί αναδρομικής εφαρμογής του κλιμακούμενο rebate από τις αρχές του 2013 ως μέτρο που ενέχει κανόνες δικαίου, δεν έγινε αποδεκτή. 
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Η  ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Άννα    Μαστοράκου

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΕΓΓΡΑΦΟ