Ενημέρωση μελών ΙΣΠ για το πλαφόν συνταγογράφησης

 

Προς
Τα μέλη του Συλλόγου μας

Αρ. Πρωτ.: 894/21-1-2014

Αγαπητέ συνάδελφε,

Όπως ήδη γνωρίζετε τελεί σε εφαρμογή ο απαράδεκτος αντιεπιστημονικός, αντικοινωνικός και αντιεπαγγελματικός περιορισμός στη συνταγογράφηση φαρμάκων και δρομολογείται και αντίστοιχος περιορισμός στη συνταγογράφηση εργαστηριακών εξετάσεων κατά 20% (επισυνάπτεται το ΦΕΚ64Β’ 16-01-2014).

  1. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ λειτουργεί διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου [email protected], στην οποία μπορούν να απευθυνθούν οι ιατροί που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον προϋπολογισμό τους ή έχουν ενστάσεις για τον τρόπο εφαρμογής ή επιθυμούν να καταθέσουν την όποια ιδιαιτερότητα που τους αφορά και εμποδίζει την υλοποίηση της απόφασης. Παρακαλούνται να κοινοποιούνται οι αναφορές και στο e-mail του Ιατρικού Συλλόγου, ώστε να υπάρχει μία συνολική εκτίμηση της έκτασης του προβλήματος.
  2. Οι νέοι ιατροί, οι ελευθεροεπαγγελματίες και όσοι ιατροί έχουν πάρει για πρώτη φορά κωδικό συνταγογράφησης μέσα στο 2013, θα πρέπει να στείλουν άμεσα σχετικό αίτημα με την αναγραφή των στοιχείων τους στο συγκεκριμένο e-mail με κοινοποίηση προς την ΗΔΙΚΑ και να ζητήσουν να ενταχθούν στο πλαφόν του μέσου όρου της ειδικότητάς τους.
  3. Υπενθυμίζεται σε όλους τους συναδέλφους, για λόγους που άπτονται του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, ότι είναι αθέμιτη η επιδίωξη εκμετάλλευσης των ασφαλισμένων με αφορμή τη δυσκολία συνταγογράφησης, πρακτικές που εάν συμβούν,  θα εκθέσουν ανεπανόρθωτα τον ιατρικό κόσμο στα μάτια της κοινωνίας. Ήδη έχουν προκύψει κατάπτυστα δημοσιεύματα για «χρόνιους ασθενείς που εκβιάζονται από γιατρούς» και απειλητικά διαγγέλματα του Υπουργού Υγείας δια των ΜΜΕ περί διακοπής συμβάσεων ή δυνατότητας συνταγογράφησης.
  4. Προτείνεται για κάθε περίπτωση συνταγής που δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από το θεράποντα ιατρό που έχει εξαντλήσει το μηνιαίο πλαφόν, να απευθύνεται σχετικό αίτημα μέσω του Ιατρικού Συλλόγου, έγκρισης από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και τον Υπουργό Υγείας, με αντίστοιχη ενημέρωση του ασθενούς ότι εκκρεμεί η έγκριση της συνταγής από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ας εισπράξουν οι υπεύθυνοι την οργή των ασφαλισμένων μέσα από μία έγκυρη και καλά πλαισιωμένη διαδικασία και ας αναλάβουν την ευθύνη που τους αντιστοιχεί.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Η Πρόεδρος                        Ο Γραμματέας
Άννα Μαστοράκου               Γεώργιος Σκρουμπής