Δελτίο τύπου ΙΣΠ: Το “περιττό” και το απέριττο του ΕΟΠΥΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Αρ. Πρωτ. :1478/3-2-2014

 

Προς τον Πρόεδρο

του ΕΟΠΥΥ

 

 κ. Πρόεδρε,

Σε αμετροεπή του ανακοίνωση ο ΕΟΠΥΥ επιρρίπτει ευθύνες στους ιατρούς για «περιττή»  συνταγογράφηση εργαστηριακών εξετάσεων την οποία όμως δεν θα την πληρώσει ο Οργανισμός λόγω νομοθετημένης κλειστής χρηματοδότησης, αλλά ο γιατρός-πάροχος υπηρεσιών και ο ασφαλισμένος.

Στα πλαίσια του πενιχρότατου προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, οι ανάγκες των ασφαλισμένων βαφτίζονται «περιττές», με «αγνώστου ταυτότητας» ατεκμηρίωτα επιστημονικά κριτήρια.

Το 2013 ο Οργανισμός «κλείδωσε» το ετήσιο ανά ασθενή κόστος για εργαστηριακές εξετάσεις στο ποσό των 30 ευρώ (!!), χωρίς να λάβει υπόψη την αύξηση 10% του ασφαλιστικού πληθυσμού του ΕΟΠΥΥ, σε σχέση με το 2012.

Επειδή ο προϋπολογισμός είναι εξαιρετικά λειψός, βαφτίστηκαν ως «περιττές» οι εργαστηριακές εξετάσεις, περιορίστηκε με πλαφόν η συνταγογράφηση και επιβλήθηκαν αναδρομικά και παράνομα, επιστροφές χρήματος στους γιατρούς που αγγίζουν το 45% των δεδουλευμένων εργασιών του παρόχου.

 Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα για το γιατί καταργήθηκε από τον προηγούμενο Υπουργό Υγείας η υπογεγραμμένη από την αρχική σύμβαση, ποσοστιαία παρακράτηση υπέρ ΕΟΠΥΥ (rebate 10%) πάνω από ορισμένο πλαφόν, που αποτελούσε δίκαιη ρύθμιση καταπολέμησης της υπερσυνταγογράφησης και πάταξης της προκλητής ζήτησης. Αξιοπερίεργο δε είναι το γεγονός ότι οι αντίστοιχες προτάσεις των συλλογικών οργάνων των ιατρών που υπερασπίζονται την ορθή επιστημονική λειτουργία του ατομικού ιατρείου και περιορίζουν την κλειστή «επιχειρηματική» αλυσίδα παραγωγής και παροχής υπηρεσιών υγείας δεν έτυχαν ποτέ αποδοχής από την πολιτική ηγεσία και από τη διοίκηση του Οργανισμού.

 Πολύ βολική η μετατόπιση όλων των ευθυνών αλλά και του οικονομικού βάρους στους γιατρούς (claw back, rebate, ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες) λόγω του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ και της έκδηλης ανεπάρκειας των ελεγκτικών μηχανισμών.

 Ο περιορισμός των δαπανών υγείας διέπεται από κανόνες και πρέπει να καταλάβει επιτέλους η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ότι δεν μπορεί να παρεμβαίνει ισοπεδωτικά στο ιατρικό έργο.

 Ας αναλάβει την ευθύνη η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για το πενιχρό κλειστό προϋπολογισμό του και την ανεπαρκή λειτουργία των υπηρεσιών του και ας αφήσει το ιατρικό έργο στους ιατρούς.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος             Ο Γραμματέας

 

Άννα Μαστοράκου   Γεώργιος Σκρουμπής