Δελτίο τύπου ΙΣΠ: “Αγανακτισμένοι οι ιατροί των Κέντρων Υγείας για τις υπάρχουσες σοβαρές δυσλειτουργίες”

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αρ. πρωτ.: 10606/5-11-2015

Κατά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΕΙΝΑ, που πραγματοποιήθηκε προχθές το μεσημέρι στην 6η ΥΠΕ, και αφορούσε τις δραματικές δυσλειτουργίες των Κέντρων Υγείας, παρέστη η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση του Διοικητικού Συμβουλίου στους απλήρωτους για μήνες ιατρούς, όσον αφορά τις δεδουλευμένες εφημερίες τους.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, παρατέθηκαν αναλυτικά οι δυσλειτουργίες των Κέντρων Υγείας της 6ης ΥΠΕ,  που έχουν πλέον πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις: 

  • Δραματική είναι η οικονομική κατάσταση των ιατρών που υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας καθώς δεν έχουν αποζημιωθεί για δεδουλευμένες εφημερίες, από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.
  • Η έλλειψη υγειονομικού και αναλώσιμου υλικού είναι τέτοιας μορφής που πολλές φορές το απλήρωτο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό αναγκάζεται να καταβάλει χρήματα από το υστέρημά του, ώστε να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές.
  • Σε διακομιδές που αφορούν τα Κέντρα Υγείας Χαλανδρίτσας και Ερυμάνθειας, οι ιατροί αναγκάζονται να καλύπτουν την επαναφορά στην έδρα, όπου εφημερεύουν, με δικά τους έξοδα.
  • Η υποχρεωτική σίτιση του προσωπικού, κατά την εφημερία, έχει ανασταλεί.
  • Η συντήρηση των χώρων είναι σχεδόν ανύπαρκτη.
  • Οι αναμενόμενες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού κινούνται με πολύ αργούς ρυθμούς και είναι δυσανάλογες με τις υπάρχουσες ανάγκες.
  • Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, δεν καλύπτονται οι απαιτήσεις ασφαλούς εφημερίας. Το «εντέλλεσθε» είναι στην καθημερινή
    διοικητική πρακτική, χωρίς να υπάρχει νομοθετική ρύθμιση για αποζημίωση των προ-εγκεκριμένων εφημεριών που υπερβαίνουν τον κλειστό προϋπολογισμό (600.000 ετησίως για τη λειτουργία των 59 Κέντρων Υγείας της 6η ΥΠΕ).
  • Ο κλειστός προϋπολογισμός δεν επαρκεί για τις υπαρκτές ανάγκες εύρυθμης λειτουργίας και ασφαλούς εφημερίας των Κέντρων Υγείας.

Η κατάσταση των Κέντρων Υγείας κρίνεται υποδεέστερη των ορίων «ασφαλούς» λειτουργίας και καλείται άμεσα η πολιτεία να δώσει βιώσιμες λύσεις ώστε να αποτραπεί η κατάρρευση σημαντικού μέρους της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,

Η Πρόεδρος               Ο Αντιπρόεδρος                    Ο Γραμματέας

 

Άννα Μαστοράκου       Γεώργιος Σκρουμπής         Γεώργιος   Πατριαρχέας

Δελτίο τύπου – Αγανακτισμένοι οι ιατροί των Κέντρων Υγείας για τις υπάρχουσες σοβαρές δυσλειτουργίες