Δελτίο τύπου: Η διάλυση της Δημόσιας Υγείας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αρ. Πρωτ.: 10562/17-12-2013

Αγαπητοί συμπολίτες,

 Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών σας ενημερώνει για την κρίσιμη κατάσταση στο χώρο της υγείας, που μπορεί να προκύψουν από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές για την μεταρρύθμιση στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και της νοσοκομειακής περίθαλψης.

 Οι περικοπές του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για το 2014 θα κυμανθούν στο 20% και του προϋπολογισμού της νοσοκομειακής περίθαλψης στο 25-30%.

 ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΦΥ

 Μετατροπή των τοπικών πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ σε αστικού τύπου κέντρα υγείας, με πιθανή μείωση της πρόσβασης του ασφαλισμένου πολίτη σε εξειδικευμένους γιατρούς ΠΦΥ.

Κινητικότητα/διαθεσιμότητα ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού.

 ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΦΥ

Παράνομα και αντισυνταγματικά κουρέματα και επιστροφές χρήματος με αναδρομική ισχύ. Απειλείται η επιβίωση των ατομικών ιατρείων.

Ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να καλύψει το κόστος ποιοτικής άσκησης της ιατρικής.

 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

Οι νοσοκομειακοί γιατροί βιώνουν καθημερινά τη γραφειοκρατία, την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση. Εργάζονται δε με εξαντλητικά ωράρια και αντίξοες συνθήκες με επισφαλή προγράμματα εφημεριών, για τις οποίες υπάρχουν ατέλειωτες καθυστερήσεις και περικοπές πληρωμών, καθιστώντας την προσωπική τους οικονομική επιβίωση δύσκολη.

 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΥ

Οι όποιες προσπάθειες μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, θα πρέπει ταυτόχρονα να διασφαλίζουν την επάρκεια αξιόπιστων (με πιστοποιητικά ελέγχου) φαρμάκων για τον Έλληνα ασθενή.

Οι αξιόπιστες ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες, στα πλαίσια υγιούς ανταγωνισμού θα πρέπει να στηριχθούν, καθώς εξασφαλίζουν θέσεις εργασίας και βοηθούν στην ανάπτυξη, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα.

 ΑΠΟ-ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ – ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ

Η οικονομική ύφεση και η κρίση οδήγησαν στην αδυναμία πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών, εκ μέρους μεγάλου τμήματος του πληθυσμού. Κατά τα επίσημα στοιχεία υπάρχουν περίπου 3 εκατομμύρια λειτουργικά «ανασφάλιστοι»,για τους οποίους είναι ελάχιστη η κρατική μέριμνα για τη στοιχειώδη ασφαλιστική κάλυψή τους.

 Η συστηματική υποχρηματοδότηση της δημόσιας υγείας δεν είναι συμβατή με την απαραίτητη ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών υγείας και απειλεί άμεσα τη βιωσιμότητα τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών φορέων ΠΦΥ και νοσοκομειακής περίθαλψης.

 Παλεύουμε για τη διατήρηση της ποιότητας στην υγεία, την πρόσβαση όλων των πολιτών στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τη νοσοκομειακή περίθαλψη και το φάρμακο.

 Σας καλούμε σε κοινό αγώνα συμμετέχοντας στο Παλλαϊκό συλλαλητήριο την Τετάρτη το απόγευμα στις 06:30μμ στην Πλατεία Γεωργίου.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΝΝΑ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ                  ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΚΡΟΥΜΠΗΣ