ΟΕΝΓΕ – ΠΟΕΔΗΝ: Προκλητή η χαμηλή πληρότητα ορισμένων νοσοκομείων του ΕΣΥ!

Για τεχνητά διαμορφωμένη χαμηλή πληρότητα ορισμένων νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας κατηγόρησαν μεταξύ άλλων την Τρίτη 29 Ιανουαρίου την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας και ο πρόεδρος της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Σταύρος Κουτσιουμπέλης.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με αφορμή την πανελλαδική εικοσιτετράωρη απεργία την οποία έχουν προκηρύξει από κοινού οι δύο Ομοσπονδίες για την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου, ο Δημήτρης Βαρνάβας τόνισε χαρακτηριστικά: “Οι χαμηλές πληρότητες προκαλούνται τεχνητά. Είμαστε ενήμεροι ότι το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) έχει εντολή να μη διακομίζει περιστατικά στο νοσοκομείο Δυτικής Αττικής ‘Αγία Βαρβάρα’, αλλά να τα κατευθύνει στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Χαϊδαρίου “Αττικόν” και στο Γενικό Κρατικό Νικαίας. Την ίδια στιγμή, αποψιλώνουν το ‘Αγία Βαρβάρα’ από προσωπικό προς όφελος του ‘Αττικόν'”.

Από την πλευρά του, ο Σταύρος Κουτσιουμπέλης επεσήμανε σχετικά ότι “απαιτείται σχέδιο για την υγειονομική θωράκιση της Δυτικής Αττικής, καθώς πρόκειται για μία περιοχή η οποία διαθέτει σήμερα λιγοστές κλίνες. Το νοσοκομείο ‘Αγία Βαρβάρα’ διαθέτει πολύ σοβαρό δυναμικό ανάπτυξης, εάν επιθυμούμε ένα σημαντικό νοσηλευτικό ίδρυμα σε εκείνη την περιοχή”.

Κατά τα λοιπά, ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ δήλωσε ότι το εφημεριακό καθεστώς το οποίο επικρατεί σήμερα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια και την υγεία των ασθενών, καθώς τα διαθέσιμα για τις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ κονδύλια του προϋπολογισμού βαίνουν διαρκώς μειούμενα”, ενώ ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τόνισε μεταξύ άλλων ότι “έχει αφεθεί στην τύχη του ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Είναι ένα μόρφωμα στο οποίο όλα τα ασφαλιστικά ταμεία πρόσθεσαν τα ελλείμματά τους.

Τέλος, η πρόεδρος της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Υγειονομικών Υπαλλήλων ΕΟΠΥΥ Θεοδώρα Αναγνωστοπούλου εξέφρασε την αντίθεση των συναδέλφων της στο σχέδιο για την ένταξη των πολυιατρείων του ΙΚΑ στο ΕΣΥ και τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά σε αγοραστή υπηρεσιών Υγείας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υγειονομικών Υπαλλήλων ΕΟΠΥΥ, συμμετέχει επίσης στην πανελλαδική εικοσιτετράωρη απεργία της Πέμπτης 31 Ιανουαρίου.

Πηγή: www.ygeia360.gr