Πρόγραμμα «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» του ΕΣΠΑ 2014-2020

Νέα Προγράμματα ΕΣΠΑ 2014-2020

Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Προκηρύχθηκε το νέο Πρόγραμμα «Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», το οποίο αφορά στην υποστήριξη πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ανέργων και αυτοαπασχολούμενων για την έναρξη/υποστήριξη της άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητά τους και την οργάνωση αυτοτελούς επαγγελματικού χώρου.

 

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ
Οι δικαιούχοι του Προγράμματος είναι :
Aνεργοι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ κατά την υποβολή της αίτησης. Το συνολικό δηλωθέν εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2015 να μην υπερβαίνει τις 20.000 € για το ατομικό εισόδημα ή τις 35.000 € για το οικογενειακό εισόδημα.
Φυσικά πρόσωπα πτυχιούχοι τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που ασκούν συναφή με την ειδικότητά τους επαγγελματική δραστηριότητα, κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της Πρόσκλησης και δεν έχουν σχέση μισθωτής εργασίας. Το συνολικό δηλωθέν εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2015 να μην υπερβαίνει τις 20.000 € για το ατομικό εισόδημα ή τις 35.000 € για το οικογενειακό εισόδημα.

Επιτρέπεται η σύσταση συνεργαζόμενων σχημάτων/μορφών επιχείρησης, στις οποίες θα συμμετέχουν εταίροι/δικαιούχοι από τις προαναφερόμενες κατηγορίες δικαιούχων, εφόσον τηρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:
συμμετοχή με ίσα εταιρικά μερίδια
συμπληρωματικότητα/συνέργεια μεταξύ των ειδικοτήτων (πτυχίου) /δραστηριοτήτων

Παράδειγμα: Επιτρέπεται η συνεργασία μεταξύ ενός οδοντιάτρου και ενός οδοντοτεχνίτη ή μεταξύ ενός πολιτικού μηχανικού και ενός αρχιτέκτονα, κ.α. Επίσης επιτρέπεται η συνεργασία μεταξύ ενός οικονομολόγου και ενός μηχανικού εφόσον στο επενδυτικό σχέδιο τεκμηριώνεται η αναγκαιότητα συνεργασίας μεταξύ των δύο ειδικοτήτων.

Ενδεικτικές επαγγελματικές δραστηριότητες που θα χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα είναι:
Ιατρού, Οδοντιάτρου, Κτηνιάτρου, Φυσιοθεραπευτή, Βιολόγου, Ψυχολόγου, Μαίας, Δικηγόρου, Αρχιτέκτονα, Μηχανικού, Τοπογράφου, Χημικού, Γεωπόνου, Γεωλόγου, Δασολόγου, Ωκεανογράφου, Σχεδιαστή, Δημοσιογράφου, Συγγραφέα, Διερμηνέα, Ξεναγού, Μεταφραστή, Καθηγητή ή Δασκάλου, Καλλιτέχνη Γλύπτη ή Ζωγράφου ή Σκιτσογράφου ή Χαράκτη, Ηθοποιού, Μουσικού, Χορευτή, Χορογράφου, Σκηνοθέτη, Σκηνογράφου, Ενδυματολόγου, Διακοσμητή, Οικονομολόγου, Αναλυτή, Προγραμματιστή, Ερευνητή ή Συμβούλου Επιχειρήσεων, Λογιστή ή Φοροτέχνη, Αναλογιστή, Κοινωνιολόγου και Κοινωνικού Λειτουργού κ.α.

ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
-Λειτουργικά (ενοίκια επαγγελματικού χώρου, δαπάνες ηλεκτρισμού, σταθερής και κινητής επαγγελματικής τηλεφωνίας, ύδρευσης, θέρμανσης, λοιπές κοινόχρηστες δαπάνες, δαπάνες φιλοξενίας σε θερμοκοιτίδες, κα.),

-Δαπάνες για αμοιβές τρίτων (νομικής, συμβουλευτικής, λογιστικής υποστήριξης, υπηρεσίες θερμοκοιτίδας, σύνταξης και παρακολούθησης επιχειρηματικού σχεδίου και επαγγελματικής κατάρτισης),

-Δαπάνες προβολής, δικτύωσης και συμμετοχής σε εκθέσεις,

-Αποσβέσεις παγίων/ Χρηματοδοτική μίσθωση εξοπλισμού,

-Αγορά/Χρηματοδοτική μίσθωση εξοπλισμού/ Διαμόρφωση εσωτερικού χώρου μικρής κλίμακας,

-Προμήθεια αναλωσίμων,

-Ασφαλιστικές εισφορές δικαιούχου (επιχειρηματία/εταιρών),

-Μισθολογικό κόστος για νέα/ες θέση/εις,

-Δαπάνες προετοιμασίας, υποβολής, κατοχύρωσης ή ανανέωσης για αναγνωρισμένο τίτλο βιομηχανικής

Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης του δικαιούχου για χρηματοδότηση.

Για να δείτε αναλυτικά τα επιλέξιμα ΚΑΔ, κάντε κλικ εδώ 

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ– ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ
Επιλέξιμος προϋπολογισμός από 5.000€ μέχρι 25.000€.
Το ποσοστό Δημόσιας Χρηματοδότησης ανέρχεται στο 100% του συνολικού προϋπολογισμού.
Επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού μικρότερου των 5.000€, κρίνονται μη επιλέξιμα εξ αρχής και δεν μπορεί να υποβληθούν.
Στα επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού μεγαλύτερου των 25.000€, το ποσό της Δημόσιας Χρηματοδότησης, πέρα των 25.000 € θεωρείται ως Ιδία Συμμετοχή
Η διάρκεια υλοποίησης των εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων θα πρέπει να μην υπερβαίνει τους είκοσι τέσσερις (24) μήνες από την ημερομηνία της απόφασης ένταξής τους.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
Η ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων στο (www.ependyseis.gr) ορίζεται η 08/03/2016 με καταληκτική ημερομηνία στις 15/04/2016.

«Δεν κατατίθεται φυσικός φάκελος με τεκμηρίωση (δικαιολογητικά) κατά τη φάση της υποβολής. Τα δικαιολογητικά θα υποβληθούν μετά την αξιολόγηση και τη βαθμολογική κατάταξη και μόνον για τα δυνητικά εντασσόμενα επενδυτικά σχέδια.»

Εφόσον ζητηθεί από τον ενισχυόμενο, είναι δυνατόν, να προκαταβληθεί έως το 40% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού (∆ημόσια ∆απάνη) του επιχειρηματικού σχεδίου μετά από έλεγχο των δικαιολογητικών ένταξης από την ΕΥ∆ ΕΠΑΝΕΚ/τον ΕΦ, και με την προσκόμιση ισόποσης εγγυητικής επιστολής από τον δικαιούχο

Επικοινωνήστε μαζί μας..

Για περισσότερες διευκρινήσεις και αναλυτικές πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα παρακάτω τηλέφωνα:

Θεσσαλονίκη
Τηλεφωνικό Κέντρο: 2310 231 557

Αθήνα
Τηλεφωνικό Κέντρο: 211 800 5012

ή να επισκευθείτε την ιστοσελίδα μας: www.MyCompanyFinance.gr

email: [email protected]

Μέλος της: