Δελτίο τύπου ΕΙΝΑ 27-1-2013

Προς MME

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΙΝΑ

Δευτέρα 28/1/13, στις 12μμ

στον 1ο όροφο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πάτρας

 

Νοσοκομεία και Δημόσια Υγεία στην κόψη του ξυραφιού…

1. Το υπουργείο Υγείας επείγεται να παρουσιάσει νέα οργανογράμματα Νοσοκομείων από τα οποία να προκύπτει μείωση των νοσηλευτικών κλινών των Νοσοκομείων κατά 11.000 και συγχώνευση-κλείσιμο 660 Τμημάτων και Κλινικών. Ήδη, με οργανισμούς που υπογράφηκαν από τον κο Λοβέρδο πριν τις εκλογές του Μαΐου: α. στον –τριτοβάθμιο- Άγιο Ανδρέα μαζί με 100 κλίνες εξαφανίζονται τμήματα (νεφρολογικό, παθολογοανατομικό και κυτταρολογικό) και υποβαθμίζονται άλλα (νευρολογικό, νευροχειρουργικό και γναθοχειρουργικό), β. στο Ρίο αναμένεται οργανισμός που -όπως πληροφορούμαστε- έχει ανάλογης “ποιότητας” αλλαγές σε σχέση με αυτόν του Αγίου Ανδρέα.    Η αδιαφορία επίλυσης του κτιριακού ζητήματος του Αγ. Ανδρέα 4.5 χρόνια μετά το σεισμό, στην ίδια μεθόδευση εκτιμούμε ότι εντάσσεται.

2. Τα Κέντρα Υγείας του νομού αναμένουν την υποβάθμιση ή κατάργηση ή ιδιωτικοποίησή τους μέσω της ανυπαρξίας τους ως αναφορά ακόμα στους νέους οργανισμούς των νοσοκομείων. Σε άλλες περιοχές (πχ. Ηλεία) αποδυναμώνονται από γιατρούς και προσωπικό που μεταφέρεται παρανόμως και με το έτσι θέλω να καλύψει ανάγκες νοσοκομείων. Λόγω έλλειψης υποδομών σε πολλά χωριά δε γίνεται ηλ/κη συνταγογράφιση και οι ασθενείς -όσοι έχουν τη δυνατότητα- μετακινούνται με δυσκολία.

Ήδη τα κέντρα υγείας με τα περιφερικά ιατρεία κινδυνεύουν από την ερχόμενη εβδομάδα να μείνουν χωρίς καθαριότητα μετά από την απόφαση του ΥΥ να μειώσει τις δαπάνες γι αυτή την υπηρεσία.

Παιχνίδια παίζονται με την εφαρμογή του ενιαίου βαθμολογίου των γιατρών και στα ΚΥ με ερωτήματα που στέλνονται από την ΥΠΕ στο ΥΥ για το αν αυτό ισχύει το ίδιο και στα νοσοκομεία.

3. Οι συγχωνεύσεις που ανακοινώθηκαν προ ημερών (Αγ Ανδρέας-Θώρακος, Ρίο-Καραμανδάνειο και Αίγιο-Καλάβρυτα), ολοκληρώνουν το θεσμικό πεδίο μετακινήσεων προσωπικού, κλείσιμο τμημάτων και σταμάτημα της ανάπτυξης ειδικοτήτων. Την ίδια στιγμή που η διάλυση στην κυριολεξία των δομών του ΕΟΠΥΥ σπρώχνει ασθενείς κατ’ ευθείαν στα ΕΙ των νοσοκομείων, περιορίζονται δραματικά οι πιθανότητες έγκαιρης πρόσβασης και ποιοτικής αντιμετώπισης των προβλημάτων υγείας.

4. ΌΛΑ τα ιδρύματα της περιοχής «στενάζουν» από την έλλειψη προσωπικού. Τμήματα ολόκληρα υπολειτουργούν ή απειλούνται με κλείσιμο για κάποιες βάρδιες τη μέρα. Παράδειγμα που βιώσαμε ήταν το κλείσιμο της νυχτερινής βάρδιας του εργαστηριακού τομέα του ΓΝ Αιγίου και η επικείμενη αδυναμία του Αγ. Ανδρέα να λειτουργήσει υπηρεσίες του λόγω της συνταξιοδότησης μεγάλου αριθμού στελεχών του.

5. Σαν επιστέγασμα, το ΥΥ καλεί τα νοσοκομεία να κινηθούν οικονομικά με πιστώσεις λιγότερες κατά 15% από αυτές του 2012! Ήδη από τη μη πληρωμή των προμηθευτών και το παιχνίδι που παίζεται με αυτούς και τις φαρμακευτικές εταιρίες, βασικές εξετάσεις δε διενεργούνται ακόμα και στο τριτοβάθμιο ΠΝΠ λόγω ελλείψεων αντιδραστηρίων.

6. Η ΕΙΝΑ θεωρεί πως η περικοπή του εγγεγραμμένου στον κρατικό προϋπολογισμό κονδυλίου εφημεριών κατά 45 εκατ. ευρώ είναι εξοργιστική και θα επιδεινώσει το πρόβλημα της επισφαλούς εφημέρευσης. Την ίδια στιγμή χρωστούνται εκατοντάδες ευρώ σε κάθε γιατρό για απλήρωτες εφημερίες από το 2012.

7. Η ΕΙΝΑ ανησυχεί σοβαρά από την εκρηκτική αύξηση του αριθμού των ανασφάλιστων, οι οποίοι χάνουν και τη δυνατότητα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας. Το σχετικό κονδύλιο για αυτή την κατηγορία ασθενών (άποροι και ανασφάλιστοι) που προσεγγίζει αυτή τη στιγμή το 38% του πληθυσμού έχει μειωθεί δραματικά σε σχέση με του ’12 και .το περιώνυμο κονδύλι του ΕΣΠΑ για την κάλυψη 300.000 ανέργων-ανασφάλιστων συμπολιτών μας για τρία χρόνια έχει μείνει στις ραδιοφωνικές εξαγγελίες.

Η ΕΙΝΑ στα πλαίσια της συμμετοχής της στη λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης που έχει δημιουργήσει με τον ΙΣΠ και το Παν/μιο Πατρών, ζήτησε από την ΥΠΕ και το ΠΓΝΠ τη διάθεση χειρουργικής κλίνης που άνοιξε πρόσφατα, για την εξυπηρέτηση ανασφάλιστων χειρουργικών ασθενών καθώς και τη διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων σε αριθμό ανασφαλίστων ασθενών που θα παραπέμπονται από το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης. Η δηλωμένη -κατ’ αρχήν- πρόθεσή τους να ανταποκριθούν στην απαίτηση των καιρών θα κριθεί πολύ σύντομα με το αν σπεύσουν να το οργανώσουν χωρίς να υπολογίσουν οικονομικά κόστη.

8. Τέλος η ΕΙΝΑ θεωρεί απαράδεκτο και προσβλητικό για το νομικό μας πολιτισμό το θεσμό της «αυτοδίκαιης αργίας» που προβλέπει το 3ο  Μνημόνιο και ζητά να εκδικαστούν άμεσα όλες οι εκκρεμούσες στο Πειθαρχικό της 6ης ΥΠΕ υποθέσεις κατηγορουμένων ιατρών.

  Δηλώνουμε, για άλλη μια φορά ακόμα πως η υπόθεση της Δημόσιας και Δωρεάν Υγείας αφορά ΟΛΗ την κοινωνία, ιδίως σήμερα που χειμάζεται από τις πολιτικές της τροϊκανής κυβέρνησης που εγκληματεί εις βάρος του Λαού μας.

 Οι γιατροί της ΕΙΝΑ μαζί με όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους εργαζόμενους στην υγεία συμμετέχουν στην Πανϋγειονομική Απεργία της 31ης Ιανουαρίου και θα βρεθούν με πούλμαν με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και του ΕΟΠΥΥ της περιοχής μας στο συλλαλητήριο στο Υπ. Υγείας την ίδια μέρα.

 Αντιστεκόμαστε:

-στη στοχοποίηση και διάλυση του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ

-στα σφαγιαστικά οργανογράμματα των Νοσοκομείων

-στην πενιχρή χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας

-στις απλήρωτες υπερωρίες και εφημερίες

 


Για το Δ.Σ. της Ε.Ι.Ν.Α.

 

 

Ο Πρόεδρος

Γιαννάκενας Κων/νος

Ο Γραμματέας

Γιακουμής Τάσος