Πάτρα: Εξαπλασιάστηκε ο αριθμός των ατόμων που καταφεύγει στους «Γιατρούς του Κόσμου»

Του Γιάννη Γεωργόπουλου

Μέσα σε λίγους μήνες η αναλογία Ελλήνων και αλλοδαπών που ζητούν ιατρική υποστήριξη έγινε 50-50

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία των «Γιατρών του Κόσμου» τα οποία αφορούν στην πόλη της Πάτρας και την ευρύτερη αυτής περιοχή σε ότι αφορά την «ταυτότητα» των ατόμων που επισκέπτονται το πολυϊατρείο της οργάνωσης που λειτουργεί στην πρωτεύουσα της Αχαΐας.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία – η ανάλυσή του αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες – το ποσοστό των ατόμων που προσφεύγουν στο πολυϊατρείο των «Γιατρών του Κόσμου» στην Πάτρα το τελευταίο διάστημα έχει εξαπλασιαστεί, ενώ αίσθηση προκαλεί η διαπίστωση, πως  το 50% αυτών που το επισκέπτονται για παροχή ιατρικών υπηρεσιών είναι πλέον Έλληνες.

Μέχρι πριν λίγους μήνες – σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος των «Γιατρών του Κόσμου» Ν. Κανάκης στους Patratimes – τα άτομα που προσέφευγαν στο πολυϊατρείο ήταν μόνοι αλλοδαποί.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι Αχαιοί που ζητούν ιατρική υποστήριξη από τους «Γιατρούς του Κόσμου» είναι άτομα που μέχρι πριν από λίγο καιρό είχαν μια ποιοτική ζωή, αλλά βρέθηκαν λόγω της κρίσης να είναι άνεργοι και να μην έχουν ασφαλιστική κάλυψη.

Ένα μεγάλο ποσοστό από τους κατοίκους της Πάτρας που επισκέπτονται το πολυϊατρείο ανήκει στην κατηγορία των εμπόρων και ελευθέρων επαγγελματιών, οι οποίοι λόγω της οικονομικής κρίσης δεν έχουν πληρώσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές, με αποτέλεσμα να μην έχουν πρόσβαση ακόμα και στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Άτομα που πάσχουν από παθήσεις των αγγείων, διαβητικοί που δεν έχουν την δυνατότητα να πάρουν ινσουλίνη, άτομα με χρόνιες παθήσεις, αποτελούν κατά κύριο λόγο την συντριπτική πλειοψηφία αυτών που καταφεύγουν στο ιατρείο της οργάνωσης και στην Πάτρα.