ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Τοποθέτηση του Προέδρου του Π.Ι.Σ. στη Βουλή, για το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο

                                                                                                                                Αθήνα 27.4.2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τοποθέτηση του Προέδρου του Π.Ι.Σ. στη Βουλή, για το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο

 

Την αντίθεσή του στο Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο εξέφρασε ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχαήλ Βλασταράκος, την Τρίτη 26 Απριλίου 2016,  κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο κ. Βλασταράκος διατύπωσε τη διαφωνία του με την πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο, σύμφωνα και με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Π.Ι.Σ. του περασμένου Φεβρουαρίου.

Τόνισε, ότι το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο δεν έχει μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα, αλλά δημοσιονομικό και καλείται να καλύψει την μείωση των ασφαλιστικών δαπανών που προβλέπονται στον προϋπολογισμό.

Με την εισφοροδοτική επιδρομή που προβλέπει, προαναγγέλλει τη μαζική έξοδο μεγάλου αριθμού ιατρών από το επάγγελμα. Δεν δημιουργεί προϋποθέσεις βιωσιμότητος και θα φέρει την ενδυνάμωση της παραοικονομίας, την υπαλληλοποίηση του ιατρού και τη μετανάστευση μεγάλου και αξιόμαχου ενεργού δυναμικού, ιδίως νέων επιστημόνων.

Θεωρούμε – τόνισε – ότι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών μέσω του Νομοσχεδίου είναι άδικη, κυρίως όμως αναποτελεσματική, καθώς θα οδηγήσει την πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων ιατρών στην ανεργία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητος και την απώλεια εσόδων για τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Παράλληλα, με το Νομοσχέδιο, εξαλείφεται κάθε στοιχείο αναλογικότητος, εισφορών και συνταξιοδοτικής παροχής, γεγονός που θα αυξήσει περαιτέρω τα φαινόμενα εισφοροδιαφυγής.

Ο κ. Βλασταράκος καταδίκασε το γεγονός ότι το εν λόγω Νομοσχέδιο δεν συνοδεύεται από αναλογιστική ή οικονομική μελέτη και δεν θεσμοθετεί ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Αν ψηφιστεί αυτό το Νομοσχέδιο – είπε – πιστεύουμε ότι θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα και νέα παρέμβαση στο ασφαλιστικό ζήτημα.

Πέραν της αύξησης των εισφορών, οι αυτοαπασχολούμενοι ιατροί έχουν να αντιμετωπίσουν την μεγάλη φοροεπιδρομή, η οποία τους δημιουργεί μεγάλα προβλήματα βιωσιμότητας.

Για κάθε 10 ευρώ τα 7 ευρώ, πηγαίνουν σε ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις. Άρα παραμένουν διαθέσιμα μόλις 3 από τα  10 ευρώ.

Σε ένα καθαρό εισόδημα 20.000 ευρώ, 14.000 ευρώ θα επιστραφούν στο κράτος, μέσω των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων. Με τις 6.000 ευρώ που απομένουν, καλείται ένας αυτοαπασχολούμενος ιατρός να ανταπεξέλθει στις άλλες υποχρεώσεις του (διαβίωση, πληρωμή ΕΝΦΙΑ κ.λπ.).

Όσον αφορά το θέμα των συντάξεων, θα προκληθούν στους νέους συνταξιούχους μειώσεις της τάξεως των 15% – 30%, μέσα από τα ποσοστά αναπλήρωσης.

Ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. ανέφερε, ότι η υπέρογκη αυτή αύξηση των εισφορών, δεν προβλέπεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Στη Γαλλία, όπου τα εισοδήματα είναι κατά πολύ υψηλότερα συγκριτικά με τη χώρας μας, ένας ιατρός με εισόδημα 40.000 ευρώ, πληρώνει για σύνταξη 3.000 ευρώ, ενώ εδώ θα κληθεί να πληρώσει 8.000 ευρώ.

Η πρόταση του Ιατρικού Κόσμου, αλλά και των υπόλοιπων Υγειονομικών Φορέων, είναι:

  • Η ανεξαρτησία του  Ταμείου των Επιστημονικών Φορέων  (ΕΤΑΑ), στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης.

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ επανέλαβε ότι μέχρι σήμερα το Ταμείο είναι βιώσιμο, παρότι δεν έχει πάρει επιχορήγηση ούτε 1 ευρώ από το κρατικό προϋπολογισμό.

Αντιθέτως, έχουν μειωθεί με διάφορους τρόπους τα αποθεματικά του Ταμείου μας.

  • Υπολογισμό των ασφαλιστικών και υγειονομικών εισφορών στη βάση του ασφαλίστρου και της παροχής και όχι επί αμιγώς φορολογικού χαρακτήρα ποσοστών επί του εισοδήματος.
  • Η κατάργηση του κλάδου των μονοσυνταξιούχων με αναδρομική ισχύ από 1.1.2016, επιφέρει σημαντική ζημία στο κλάδο. Τα χρήματα των ασφαλισμένων θα εξανεμιστούν συρρικνώνοντας περαιτέρω τη σύνταξη των αυτοαπασχολούμενων υγειονομικών.

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. τόνισε ότι με το Νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση δεν εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, που θα προάγει την ανάπτυξη, την αλληλεγγύη και την μείωση της ανεργίας. Αντιθέτως, θα επιτείνει την ύφεση, τη φοροδιαφυγή και την μετανάστευση, που για το νέο ιατρό, θα είναι μονόδρομος.

Η Κυβέρνηση, πρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες της, να αποσύρει αυτό το Νομοσχέδιο, όπως τόνισαν και οι υπόλοιποι φορείς,  να προωθήσει δε, άλλο σχέδιο για το ασφαλιστικό το οποίο θα προκύψει μέσα από ευρύ κοινωνικό διάλογο με τα κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΙΣ