2η Ημέρα Ορθολογισμού 2015 με θέμα: «Ορθολογισμός στην Ιατρική», Πάτρα 13 Μαΐου 2015

Η Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας «Ωρίων» σας προσκαλεί στη 2η Ημέρα Ορθολογισμού 2015 που θα διεξαχθεί την Τετάρτη 13 Μαΐου και ώρα 7 το βράδυ στην αίθουσα Ι-10 του Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών. Η δεύτερη αυτή βραδιά θα έχει θέμα «Ορθολογισμός στην Ιατρική».

Η πρώτη ομιλία της βραδιάς θα έχει τίτλο «Αναζήτηση της αλήθειας στην ιατρική πράξη». Ο ορθολογισμός χαρακτηρίζει και την ιατρική επιστήμη. Αρχικά θα γίνει παρουσίαση των χαρακτηριστικών της κλασικής Ιατρικής και των εναλλακτικών θεραπειών. Παρουσιάζονται διεξοδικότερα η Ομοιοπαθητική και ο Βελονισμός, η χρήση τους και η θέση της επιστήμης απέναντί τους. Ακολούθως αναφέρονται περιπτώσεις ψευδοεπιστήμης και ιατρικής απάτης. Σχολιάζεται ως παράδειγμα αντιφάσεων η αντιμετώπιση της πανδημικής γρίπης το 2009. Εισηγητής θα είναι ο Δρ Δημήτριος Παπαλάμπρου, παιδίατρος.

Η δεύτερη ομιλία της βραδιάς θα έχει τίτλο «Είναι η ψυχιατρική επιστήμη; Πόσο ορθολογιστές είναι οι ψυχίατροι;». Υπάρχει μια μεγάλη δυσκολία στον κόσμο να απευθυνθεί σε ψυχίατρο αν χρειάζεται βοήθεια. Μήπως έχουν δίκιο οι αρνητές της ψυχιατρικής; Και αν ναι σε τι βαθμό. Πόσο «επιστημονική» ειδικότητα είναι τελικά η ψυχιατρική; Και τελικά είναι, ή έχει νόημα να είναι, ορθολογιστές οι ψυχίατροι; Μια προσπάθεια να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα θα γίνει από τον ψυχίατρο και αντιπρόεδρο του Ωρίωνα Θεόφιλο Στεργίου

Μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό προσπαθώντας να δώσουμε απάντηση στο «Γιατί ο κόσμος καταφεύγει σε αντιεπιστημονικές μεθόδους για την υγεία του».

Οι «Ημέρες Ορθολογισμού 2015» συνεχίζουν στα χνάρια των περσινών εκδηλώσεων που έτυχαν θερμής υποδοχής από το κοινό καθώς και της συνεχούς προσπάθειας του «Ωρίωνα» να προωθήσει τον ορθολογικό και επιστημονικό τρόπο σκέψης. Η σειρά των εκδηλώσεων θα βοηθήσει στο να δοθούν απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα, φωτίζοντας ζητήματα όπου η κοινωνία δεν έχει αφομοιώσει τη σχετική πρόοδο και τις απαντήσεις που έχει κατακτήσει η επιστήμη. Πέρα από τις παρουσιάσεις, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να συζητήσει τα σημαντικά αυτά θέματα με τους εισηγητές. Ακολουθεί μία τρίτη και τελευταία «Ημέρα Ορθολογισμού» που θα διεξαχθεί στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών την Τετάρτη 20 Μαΐου στις 7 το βράδυ. Στους συμμετέχοντες που θα παρακολουθήσουν τις τρεις «Ημέρες Ορθολογισμού» θα δοθεί σχετικό πιστοποιητικό από την Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας «Ωρίων την τελευταία ημέρα (20/5).

Η συμμετοχή στις «Ημέρες Ορθολογισμού» είναι ανοιχτή και ελεύθερη για όλο το κοινό.
Facebook event: https://www.facebook.com/events/878456515554208/