Εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα οστεοπόρωσης, Πάτρα 25/10/2021, 6.30 μμ

στoν Πολυχώρο Αγορά Αργύρη την Δευτέρα

25/10/2021 στις  6 .30μμ το απόγευμα

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ;

Σε παγκόσμιο επίπεδο, μία στις τρεις γυναίκες και ένας στους πέντε άνδρες ηλικίας 50 ετών και άνω θα υποστούν οστεοπορωτικό κάταγμα. Η οστεοπόρωση κάνει τα οστά να γίνονται αδύναμα και εύθραυστα, έτσι ώστε να σπάνε εύκολα – ακόμη και ως αποτέλεσμα μιας μικρής πτώσης, ενός χτυπήματος, ενός φτερνίσματος ή μιας απότομης κίνησης. Τα κατάγματα που προκαλούνται από την οστεοπόρωση μπορεί να είναι απειλητικά για τη ζωή και μια σημαντική αιτία πόνου και μακροχρόνιας αναπηρίας.

ΚΕΝΟ ΣΤΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Μπορεί να προληφθεί η οστεοπόρωση και τα κατάγματα; Ναι, αν ληφθούν μέτρα νωρίς!

Τα κατάγματα λόγω οστεοπόρωσης έχουν καταστροφικές επιπτώσεις σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και έχουν ως αποτέλεσμα τεράστιο κοινωνικοοικονομικό κόστος για την κοινωνία και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Ωστόσο, παρά την αποτελεσματική ιατρική πρόοδο για τη μείωση των καταγμάτων, μόνο η μειοψηφία ανδρών και γυναικών λαμβάνουν θεραπεία.Μόνο το 20% των ασθενών με οστεοπορωτικά κατάγματα διαγιγνώσκονται ή θεραπεύονται για οστεοπόρωση, την υποκείμενη νόσο. Το 2010, μόνο στην Ευρώπη περίπου 12,3 εκατομμύρια άνθρωποι που θεωρούνται ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο οστεοπορωτικών καταγμάτων έμειναν χωρίς θεραπεία.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ; ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ;

Η Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Οκτωβρίου, είναι μια ετήσια εκστρατεία αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση του κόσμου για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία της οστεοπόρωσης και των σχετικών μυοσκελετικών παθήσεων. Στοχεύει να θέσει την υγεία των οστών και την πρόληψη των καταγμάτων στην παγκόσμια ατζέντα υγείας και προσεγγίζει τους επαγγελματίες της υγειονομικής περίθαλψης, τα μέσα ενημέρωσης, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους ασθενείς και το ευρύ κοινό.

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Η Κλινική Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού του ΠΓΝΠ (Διευθυντής Καθηγητής Ορθοπαιδικής κος Μίνως Τυλλιανάκης) και ο Σύλλογος Φίλων της, διοργανώνουν τη Δευτέρα 25/10 στις 18:30 στην Αγορά Αργύρη, εκδήλωση για το κοινό με αφορμή την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ.

Η εκδήλωση θα είναι υβριδική, με ζωντανή παρακολούθηση με τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων και ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση με την υποστήριξη του Δήμου Πατρέων και της Αντιδημαρχίας Υγείας και Πρόνοιας.

Εξειδικευμένοι Ιατροί από τους τομείς της Ενδοκρινολογίας (Καθηγήτής κος Μάρκου Κώστας), Ρευματολογίας (Δρ. Καρόκης Δημήτριος), Ορθοπαιδικής (Δρ. Διαμαντάκης Γεώργιος) και Ιατρικής Αποκατάστασης (Επίκ. Καθηγητής κος Διονυσιώτης Ιωάννης-Ελ.), θα απευθύνουν παρουσιάσεις στο κοινό, με βάση το μήνυμα του Διεθνούς Ιδρύματος Οστεοπόρωσης(InternationalOsteoporosisFoundation, IOF) για την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση ζωντανά στην Αίθουσα Συνεδρίων στην Αγορά Αργυρή ή στην τοπική τηλεόραση (ζωντανή ροή κανάλι Δήμου) και να θέσουν τις ερωτήσεις τους μετά από κάθε παρουσίαση.

Η εκδήλωση αποτελεί επίσημη δράση του Διεθνούς Ιδρύματος Οστεοπόρωσης (International OsteoporosisFoundation, IOF) στην Ελλάδα.

Συμμετέχουν:

Το Πανελλήνιο Αθλητικό Σωματείο Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ» παράρτημα Πάτρας

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα ΕΛ Ε ΑΝ Α

 

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής

Ιουλία Συροκώστα – Σταθοπούλου

Ιωάννης Ελ. Διονυσιώτης