ΠΙΣ-Δελτίο Τύπου: Δ.Σ. Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου – Αποφάσεις: – Θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη για τους επίορκους – Να αποσυρθούν εγκύκλιος και νόμος για την αποκλειστική συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 9 Σεπτεμβρίου 2013 – Την απόσυρση της εγκυκλίου του ΕΟΠΥΥ, καθώς και του σχετικού νόμου, για την αποκλειστική συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας αποφάσισε το Δ.Σ. Του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου να ζητήσει εκ νέου από τον Υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής του, την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου.
Στην ίδια συνεδρίαση ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επαναβεβαίωσε τη θέση του για συνταγογράφηση και της εμπορικής ονομασίας του φαρμάκου, παράλληλα με την δραστική ουσία, τόσο στα σχόλια της συνταγής όσο και στο βιβλιάριο του ασθενούς. Σε κάθε περίπτωση ο ΠΙΣ θα σταθεί δίπλα σε κάθε ιατρό, που με οποιοδήποτε τρόπο απειληθεί στην ελεύθερη έκφραση της ιατρικής του λειτουργίας.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τονίζει για μία ακόμη φορά ότι είναι καιρός να εφαρμοστεί η νομοθεσία ώστε κανένα φάρμακο να μην χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή.
Ομόφωνη είναι και η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, «σε ό,τι αφορά στην απαξιωτική αναφορά του Υπουργού Υγείας, ότι “ιατροί τα πιάνουν”, έχουμε να πούμε πως η ισοπέδωση, αλλά και η συκοφάντηση ενός κλάδου από τέτοιες αναφορές δημιουργούν, πέραν των άλλων, μεγάλη ζημία στη περίθαλψη του ελληνικού λαού, της οποίας στυλοβάτης είναι ο ιατρικός κόσμος. Τα μελανά σημεία τα οποία υπάρχουν, αφορούν πρωτίστως το πολιτικό σύστημα, το οποίο τα έχει διαχύσει σε ολόκληρο τον ιστό της κοινωνίας. Θα καταφύγουμε στη δικαιοσύνη για να προστατεύσουμε το κύρος του ιατρικού κόσμου ζητώντας να επιληφθεί της διερεύνησης για όλα τα πρόσωπα εξουσίας, διοικητών, στελεχών, υπαλλήλων, κ.α. τα οποία συμμετείχαν «στο μεγάλο πάρτι», της υγείας τα προηγούμενα 10 χρόνια και με τις πράξεις ή τις παραλείψεις των εζημίωσαν αφάνταστα τα ασφαλιστικά ταμεία, το κράτος και τους πολίτες συνολικά».
Περαιτέρω, το Δ.Σ. του ΠΙΣ αποφάσισε
–          Πως θα προχωρήσει σε σχετικό αίτημα προς την Πολιτεία, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας να έχουν πρόσβαση σε κάθε επίπεδο της Δημόσιας Περίθαλψης, χωρίς επιβαρύνσεις.
–          Να ζητήσει από όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους να συστρατευθούν κάτω από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, χωρίς αποκλείσεις ή υπερβάσεις, που δημιουργούν εικόνα διαφοροποιήσεων του ιατρικού κόσμου.
–          Να διατηρηθούν οι δημόσιες δομές του ΕΟΠΥΥ και να ενισχυθούν.
–          Να εκδηλώσει την αντίθεσή του στην αγορανομική διάταξη για τη διάθεση στους καταναλωτές ληγμένων προϊόντων σε χαμηλότερες τιμές.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος στέκεται με ψυχραιμία και σοβαρότητα στο θεσμικό ρόλο και τις υποχρεώσεις του, τόσο για την προάσπιση της υγείας του λαού, όσο και για τις διεκδικήσεις του ιατρικού κόσμου. Θα είμαστε αμείλικτοι προς κάθε κατεύθυνση, προκειμένου να υπερασπιστούμε τις θέσεις μας αυτές.