ΠΙΣ: Απόσυρση της βεβαίωσης που αναγράφει το προσδόκιμο επιβίωσης του ασθενή για τη χορήγηση συγκεκριμένου φαρμάκου ζήτησε ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ

Αθήνα 9.2.2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απόσυρση της βεβαίωσης που αναγράφει το προσδόκιμο επιβίωσης του ασθενή για τη χορήγηση συγκεκριμένου φαρμάκου ζήτησε ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ

 

Την απόσυρση της βεβαίωσης για το προσδόκιμο επιβίωσης του ασθενή, προκειμένου να του χορηγηθεί συγκεκριμένο ραδιενεργό φάρμακο, ζήτησε ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχαήλ Βλασταράκος, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση:

Είναι απάνθρωπο, απαράδεκτο και απέναντι στην ιατρική δεοντολογία να ζητείται από τον θεράποντα ιατρό να αναγράψει σε βεβαίωση το προσδόκιμο επιβίωσης του ασθενή, προκειμένου να του χορηγήσει φάρμακο (ραδιενεργό) στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του καρκίνου του προστάτη, ακόμη κι αν το συγκεκριμένο φάρμακο έχει τοξικές παρενέργειες σε προχωρημένες καταστάσεις.

Η αναγραφή του προσδόκιμου επιβίωσης σε βεβαίωση, προκαλεί επιπλέον άγχος στον ασθενή που δίνει μάχη με την επάρατη νόσο, και στο συγγενικό του περιβάλλον, και αντίκειται στους κανόνες της ιατρικής δεοντολογίας. Ο θεράπων ιατρός γνωρίζει πότε πρέπει να χορηγήσει το φάρμακο και σε ποιον ασθενή.

Μία τέτοια βεβαίωση δημιουργεί παρερμηνείες ότι κριτήρια του ΕΟΠΥΥ για τη χορήγηση θεραπειών είναι καθαρά και μόνο λογιστικά.

Θα πρέπει άμεσα να απαλειφθεί η συγκεκριμένη παράγραφος, ώστε να δίδεται η δυνατότητα σε κάθε ασθενή να αντιμετωπίζει με αξιοπρέπεια και σεβασμό τη πάθησή του.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήριος Μπερσίμης, δήλωσε ότι η βεβαίωση αυτή, η οποία έπρεπε να προσκομίζεται στην αρμόδια επιτροπή για το συγκεκριμένο και μόνο φάρμακο, θα αποσυρθεί.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Π.Ι.Σ.