Επιστολή ΕΟΠΥΥ προς ΠΙΣ: “Σχετικά με την εφαρμογή των αριθμητικών ορίων εξετάσεων στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης”

ΕΟΠΥΥ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΓΡ. ΓΡΑΜ. ΠΡΟΕΔΡΟΥ & Δ.Σ.
Τηλ.: 210 6871706-708
Fax: 210 6871769
Ταχ. Δ/νση: ΑΠ.ΠΑΥΛΟΥ 12, ΜΑΡΟΥΣΙ
E-mail: [email protected]

Μαρούσι, 28/05/2015
Αριθμ. πρωτ.:21474

Προς: Τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο
Υπόψη Προέδρου  κ. Βλασταράκου
Πλουτάρχου 3 , Αθήνα 10675

 

Θέμα: «Σχετικά με την εφαρμογή των αριθμητικών ορίων εξετάσεων στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης»

Αξιότιμε κε Πρόεδρε,

Σε απάντηση των ερωτημάτων που ετέθηκαν σας ενημερώνουμε ότι:

Σύμφωνα με το άρθρο 3 της Υπουργικής Απόφασης ορίζεται ότι: «Κατά την διάρκεια της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από τον συνταγογραφούντα ιατρό, το σύστημα ενημερώνει τον ιατρό για το κατά πόσον οι εξετάσεις που συνταγογραφεί βρίσκονται εντός του επιτρεπόμενου αριθμητικού ορίου. Όσες εξετάσεις υπερβαίνουν τον εγκεκριμένο αριθμό διενεργούνται δωρεάν στις δημόσιες δομές, χωρίς συμμετοχή του ασφαλισμένου, αλλά δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ εφόσον διενεργηθούν σε ιδιώτες παρόχους. Για τις εξετάσεις αυτές το παραπεμπτικό αναφέρει “δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΠΥ σε ιδιώτη πάροχο”».

Αυτή τη στιγμή στο σύστημα e-prescriptionoγιατρός μπορεί να δει άμεσα την ώρα που επιλέγει την κατηγορία εξέτασης, σε στήλες που εμφανίζονται στην οθόνη του, πόσο είναι το αριθμητικό όριο της ειδικότητας του καθώς και πόσες εξετάσεις από την κατηγορία έχουν γραφτεί για τον ασφαλισμένο. Επομένως έχει εφαρμοστεί η υποχρέωση ενημέρωσης που ορίζονταν στην υπουργική απόφαση και επιπρόσθετα ακόμα κι αν γίνει υπέρβαση του ορίου πριν την έκδοση του παραπεμπτικού βγαίνει προειδοποιητικό μήνυμα που ρωτάει αν ο γιατρός επιθυμεί την έκδοση του παραπεμπτικού. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν ο συνταγογράφος γιατρός έχει τη δυνατότητα να εκδώσειτο παραπεμπτικό που μπορεί να γίνει σε ιδιώτη πάροχο και στη συνέχεια να εκδώσει νέο που θα διενεργηθεί σε δημόσια δομή.

Η διαδικασία αυτή δεν γίνεται αυτόματα από το σύστημα τόσο για τυπικούς όσο και για τεχνικούς λόγους και ειδικότερα:

Α) Για τυπικούς διότι στην υπουργική απόφαση δεν ορίζεται ότι τα παραπεμπτικά (ιδιωτικού/δημόσιου) θα διαχωρίζονται αυτόματα από το σύστημα.

Β) Για τεχνικούς διότι όπως προέκυψε από τις συνομιλίες μας με τους υπεύθυνους της εφαρμογής στην ΗΔΙΚΑ θα είναι εξαιρετικά δύσκολος αν όχι ανέφικτος ο διαχωρισμός σε πρώτο χρόνο των παραπεμπτικών.

    Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία-διευκρίνιση.

                                                                                  Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΟΠΥΥ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΣ

 

Δείτε την επιστολή: Epistoli eopyy pros Pis