Δελτίο Τύπου Π.Ι.Σ.- Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος στον W.M.A. – Αντίσταση στα αντιβιοτικά και πολυφαρμακία στο στόχαστρο

Αθήνα 29.10.2019

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αποστολή του ΠΙΣ στη Γεωργία για την εκλογή νέου προέδρου στον WorldMedicalAssociation

Η πολυφαρμαρκία και η αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά ζήτημα αιχμής για την παγκόσμια ιατρική κοινότητα και την Ελλάδα

 

Τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο εκπροσώπησαν 24-26 Οκτωβρίου στην συνάντηση τουWorldMedicalAssociation (Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου) ο Πρόεδρος Δρ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο Γενικός Γραμματέας, Δρ Γεώργιος Ελευθερίου και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καστοριάς, Λάζαρος Παπαδόπουλος.

Στην ετήσια συνάντηση, που φέτος πραγματοποιήθηκε στην Τιφλίδα της Γεωργίας, συμμετείχαν 112 μέλη Ιατρικών Συλλόγων από ολόκληρο τον κόσμο τα οποία εξέλεξαν ως νέο πρόεδρο της WMA, τον Βραζιλιάνο καθηγητή Ψυχιατρικής στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, Δρ MiguelRobertoJorge.

Στις πρώτες δηλώσεις του ο νέος πρόεδρος της WMA αναφέρθηκε στο παγκόσμιο πρόβλημα της αντίστασης στα αντιβιοτικά τα οποία υπολογίζεται ότι το 2050 θα αποτελούν μια από τις πρώτες, αν όχι την πρώτη αιτία θανάτου.

Το ζήτημα αυτό αναδεικνύεται σε μέγιστο ζήτημα δημόσιας υγείας για την Ελλάδα όπου η πολυφαρμακία και η κατάχρηση αντιβιοτικών είναι ευρύτατα διαδεδομένη καθώς είμαστε από τις ελάχιστες χώρες που χορηγούνται φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή.

Μάλιστα, διαχρονικό αίτημα του ΠΙΣ είναι η απαγόρευση της χορήγησης φαρμάκων χωρίς συνταγή γιατρού και δέσμευσή του η καταπολέμηση της πολυφαρμακίας και ιδιαίτερα της κατάχρησης αντιβιοτικών.

Επίσης, ο νέος πρόεδρος του WMAεπανέλαβε την πάγια θέση της Ιατρικής Κοινότητας κατά της εκούσιας ευθανασίας ασθενών με ιατρική βοήθεια και έδωσε το στίγμα της προεδρίας του κάνοντας αναφορές στη σχέση γιατρού- ασθενή.

Η αντιπροσωπεία του Π.Ι.Σ. στο πλαίσιο της συμμετοχής της στις εργασίες τουWMA, είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις για πολλά θέματα που αφορούν στο ιατρικό επάγγελμα και την άσκηση Ιατρικής σε διάφορες χώρες του κόσμου.

 

Από το Γραφείο Τύπου του Π.Ι.Σ.