Δελτίο τύπου για τον θάνατο του Βαγενάκη Αποστόλου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αρ. πρωτ.: 3489/18-8-2023

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

Με οδύνη πληροφορηθήκαμε τη θλιβερή είδηση της αναγγελίας θανάτου του αγαπητού μας συναδέλφου:

 ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΒΑΓΕΝΑΚΗ

 

Ο εκλιπών γεννήθηκε στον Μύρτο Λασιθίου Κρήτης το 1938, ήταν ακαδημαϊκός, άνθρωπος της επιστήμης και της κοινωνικής προσφοράς. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1962 ενώ μετέπειτα συνέχισε τις σπουδές του στην Αμερική και απέκτησε τις ειδικότητες της παθολογίας και ενδοκρινολογίας.

 

Υπήρξε Καθηγητής και Διευθυντής της Παθολογικής κλινικής του ΠΓΝΠ έως το 2005 όπου συνταξιοδοτήθηκε ενώ μετέπειτα κατείχε την ιδιότητα του Ομότιμου Καθηγητή του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

 

Συνέβαλε αποφασιστικά στην ίδρυση και λειτουργία του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών και  υπήρξε θεμελιωτής του παθολογικού τομέα αυτού, μεταφέροντας την εμπειρία που απέκτησε στην Αμερική όντας ήδη Καθηγητής. Κατά τη διάρκεια της λαμπρής ακαδημαϊκής του πορείας εκπαίδευσε εκατοντάδες φοιτητές και ειδικευόμενους ιατρούς στο αντικείμενο της Παθολογίας και της Ενδοκρινολογίας αναπτύσσοντας την παθολογική κλινική σε όλο το φάσμα των παθολογικών νοσημάτων.  Εκπόνησε πολυάριθμες επιστημονικές εργασίες και συμμετείχε ως μέλος, σε πολλές επιστημονικές εταιρείες. Υπήρξε ομιλητής και διοργανωτής σε πολυάριθμες επιστημονικές εκδηλώσεις. Πέτυχε το τρίπτυχο που και ο ίδιος επικαλούταν: «Καλός γιατρός, καλός δάσκαλος, καλός ερευνητής» ενώ πάντα εκθείαζε την αξία της συνεργασίας στην παραγωγή του επιστημονικού έργου.

Διετέλεσε Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών από το 1997 έως το 2003.

Το επιστημονικό και ηθικό του κύρος τον καθιέρωσαν ως έναν από τους δημοφιλέστερους στον χώρο της ιατρικής. Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του έτυχε μεγάλης εκτίμησης από συναδέλφους καθηγητές, ιατρούς ΕΣΥ και ειδικευόμενους ενώ οι συνάδελφοί του τον αναγνώριζαν ως έναν μεγάλο δάσκαλο που μεταλαμπάδευε τη γνώση και το ήθος.

Τίμησε τον Όρκο του Ιπποκράτη, υπηρέτησε το κοινωνικό σύνολο με αφοσίωση, όραμα και συνέπεια. Άριστος οικογενειάρχης και πατέρας.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του και ιδιαίτερα στον γιο του, συνάδελφο καρδιολόγο Γεώργιο Βαγενάκη, μέλος του Συλλόγου μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών αποφάσισε ομόφωνα:

 

  1. Να καταθέσει στεφάνι στη σορό του.
  2. Να δημοσιευθεί το παρόν στον τοπικό τύπο.
  3. Να διαβιβαστεί το παρόν ψήφισμα στην οικογένειά του.

 

 Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος                                         Ο Γραμματέας

 

Άννα Μαστοράκου                        Γεώργιος Πατριαρχέας