Τα νοσοκομεία της περιοχής μας δέχονται αφόρητη πίεση από τις αθρόες εισαγωγές των περιστατικών COVID-19

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αρ. πρωτ.: 6010/1-12-2021

Τα νοσοκομεία της περιοχής μας δέχονται αφόρητη πίεση από τις αθρόες εισαγωγές των περιστατικών COVID-19

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, λαμβάνοντας υπόψιν την ιδιαίτερα πιεστική κατάσταση στα νοσοκομεία της περιοχής μας, επισημαίνει τα ακόλουθα:

  1. Οι αθρόες εισαγωγές των περιστατικών COVID-19 σε απλές κλίνες και κλίνες ΜΕΘ COVID δοκιμάζουν τις αντοχές του συστήματος και στα τρία νοσοκομεία της περιοχής μας.
  2. Οι διακομιδές από τα περιφερειακά νοσοκομεία είναι πολλές και σε καθημερινή βάση.
  3. Ιατροί των νοσοκομείων και της ΠΦΥ της περιοχής μας, συνδράμουν στη λειτουργία των περιφερειακών νοσοκομείων, δυσχεραίνοντας τη λειτουργία του ΕΣΥ στην πόλη μας.
  4. Κλινικές των νοσοκομείων αποδίδονται σχεδόν κατά αποκλειστικότητα σε ασθενείς COVID, δημιουργώντας πολλά κενά στην κάλυψη της λοιπής νοσηρότητας non-COVID.
  5. Η μείωση των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων και η συρρίκνωση της λειτουργίας πολλών τμημάτων/κλινικών στα νοσοκομεία μας, δημιουργεί δυσαναπλήρωτο κενό στην περίθαλψη των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας.
  6. Σε αυτό το κύμα παρατηρούνται σοβαρές και μεγάλης διάρκειας νοσηλείες με αυξημένες ανάγκες οξυγονοθεραπείας και διασωλήνωσης. Οι ιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό εργάζονται σε καθεστώς μόνιμης υπερεργασίας και εξάντλησης, χωρίς να τηρούνται απόλυτα οι προβλεπόμενες αναλογίες ανά ασθενή ή οι αντίστοιχες εξειδικεύσεις.
  7. Οι επερχόμενες συνταξιοδοτήσεις συναδέλφων χωρίς ταχεία αναπλήρωση των μόνιμων θέσεων του ΕΣΥ, αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλο κενό στη λειτουργία των νοσοκομείων το επόμενο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να επισπευσθούν οι κρίσεις των υφιστάμενων θέσεων και να προκηρυχθούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ώστε να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις.

 

Επειδή η κατάσταση είναι εξαιρετικά οριακή, καλούνται οι συνάδελφοι ελευθεροεπαγγελματίες να δηλώσουν την πρόθεση να συνδράμουν στο ΕΣΥ αυτή τη δύσκολη ώρα. Ήδη έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις των πρώτων ιατρών που θα αναλάβουν βάρδιες στα νοσοκομεία, με πρωταρχική έμφαση στη στήριξη της λειτουργίας του ΓΝΠ “Άγιος Ανδρέας”. Παραδίδεται επίσης σήμερα στην 6η ΥΠΕ δεύτερη λίστα ιατρών για να συμβάλλουν στη λειτουργία των εμβολιαστικών γραμμών των νοσοκομείων μας, στοχεύοντας στην αποδέσμευση ιατρικού προσωπικού που απασχολείται σε αυτές.

 

Προτείνεται κοινή σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη διευθέτηση επιμέρους ζητημάτων.

 

Η Πρόεδρος         Ο Αντιπρόεδρος         Ο Γραμματέας

 

Άννα Μαστοράκου Γεώργιος Σκρουμπής Γεώργιος Πατριαρχέας