Ο ΙΣΠ στηρίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις του ιδιωτικού διαγνωστικού τομέα και αιτείται συνολικά την κατάργηση των μνημονιακών περικοπών στην υγεία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Ο ΙΣΠ στηρίζει τις κινητοποιήσεις του ιδιωτικού διαγνωστικού τομέα στις 26, 27 και 28/05/2022

Αρ. πρωτ.: 2310/16-5-2022

 

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ΠΦΥ, το ΔΣ του ΙΣΠ επανέρχεται με απόφαση κατά πλειοψηφία, επιμένοντας στην αντίθεσή του με καίριες διαταξεις του νομοσχεδίου που θίγουν θεμελιωμένα επαγγελματικά δικαιώματα του ιατρικού κόσμου.

Το ΔΣ στηρίζει τις κινητοποιήσεις του ιδιωτικού διαγνωστικού τομέα που έχουν εξαγγελθεί στις 26,27 και 28/05/2022 με αιτήματα :

  1. την κατάργηση του clawback και των συσσωρευτικών εκπτώσεων στις αποζημιώσεις του ιδιωτικού διαγνωστικού κλάδου.
  2. κάθε παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ να αμείβεται στο ακέραιο.
  3. το κούρεμα των παλιών καταλογισμών clawback λόγω καταχρηστικότητας εκ μέρους της πολιτείας
  4. την άμεση θέσπιση διαρθρωτικών ελεγκτικών μηχανισμών ( διαγνωστικά πρωτόκολλα, πρόληψη χωρίς clawback, real time έλεγχος)
  5. τη σύνταξη ρεαλιστικών προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ ανάλογα με τις υφιστάμενες ανάγκες του πληθυσμού
  6. τον καθορισμό των ποιοτικών κριτηρίων από τους Ιατρικούς Συλλόγους σε συνεργασία με τις επιστημονικές εταιρείες, δεδομένου ότι η ποιότητα ιατρικών υπηρεσιών έχει ανελαστικά κόστη, τα οποία δεν φαίνεται να λαμβάνονται υπόψιν στο σχεδιασμό της τελικής αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ.

Λόγω της πολύχρονης καταχρηστικής εφαφμογής του clawback, διαπιστώνεται απροθυμία των ιατρών να ειδικευθούν σε εργαστηριακές ειδικότητες, με αποτέλεσμα να διαπιστώνονται σοβαρές ελλείψεις σε ειδικότητες εργαστηριακών ιατρών στα Νοσοκομεία.

Τέλος, θα πρέπει να αποσυρθούν επιτέλους όλες οι μνημονιακές περικοπές των αμοιβών και αποζημιώσεων του ιατρικού δυναμικού της χώρας με επαναφορά του ιατρικού μισθολογίου του δημοσίου τομέα στα προ του μνημονίου επίπεδα.  

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος                                                              Ο Γραμματέας

 

Άννα Μαστοράκου                                                  Γεώργιος Πατριαρχέας