Μεταρρύθμιση ΠΦΥ με απαξίωση του ΕΟΠΥΥ χωρίς δομημένο μηχανισμό αναπλήρωσης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αρ. Πρωτ.: 2464/17-4-2018

Προς Υπουργό Υγείας

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, εξετάζοντας διεξοδικά τις νομικές και διαδικαστικές παραμέτρους που προκύπτουν από την αιφνιδιαστική έκδοση της υπουργικής απόφασης (Γ1α/Γ.Π.οικ.29106/13-4-2018) περί καθιέρωσης και εφαρμογής συστήματος παραπομπών στην ΠΦΥ, θεωρεί ότι:

  1. οι σχεδιασμοί του ΥΥΚΑ, κεκλεισμένων των θυρών χωρίς την απαιτούμενη διαβούλευση, λειτουργούν σε επίπεδο εικονικής πραγματικότητας μακράν από την καθημερινή πρακτική εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων.
  2. ο αριθμός των οικογενειακών ιατρών – με προκήρυξη (ΤΟΜΥ) ή με ορισμό (ΠΕΔΥ, κέντρα υγείας) – δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των πολιτών.
  3. η υποδομή, ο διαδικαστικός μηχανισμός και το ηλεκτρονικό περιβάλλον είναι προς το παρόν ανύπαρκτοι, ώστε να τεθούν οι πυλώνες της μεταρρύθμισης.
  4. η αυξημένη γραφειοκρατία που προδιαγράφεται στο σύστημα παραπομπών θα δημιουργεί άσκοπη επισκεψιμότητα και θα λειτουργεί ως κόφτης στην απρόσκοπτη κυκλοφορία των ασθενών στο δημόσιο σύστημα υγείας.
  5. η ελευθερία δωρεάν πρόσβασης του ασθενή στον θεράποντα προσωπικό ιατρό του, ανακόπτεται.

Κε Υπουργέ,

Τόσο η Υπουργική απόφαση όσο και το δελτίο τύπου εμφατικά προμηνύουν μία αποτυχημένη προσέγγιση στην εγκατάσταση ενός μονολιθικού κρατικού μονοπωλίου με απαξίωση του ρόλου του ΕΟΠΥΥ και χωρίς δομημένο μηχανισμό αναπλήρωσης του δικτύου των συμβεβλημένων ιατρών και των 12 εκατ. επισκέψεων ετησίως.

Μένει αναπάντητο το καίριο ερώτημα για το εάν το ελεγκτικό συνέδριο θα εγκρίνει τις δαπάνες επισκέψεων του ΕΟΠΥΥ για τους ειδικούς ιατρούς που δεν θα διαθέτουν α. έντυπα παραπομπής και β. βεβαιώσεις μη διαθέσιμων ραντεβού στο κρατικό σύστημα ΠΦΥ / νοσοκομειακή μονάδα, προϋποθέσεις που θεσπίζονται με την υπουργική απόφαση.

Ο ασφαλισμένος θα βρεθεί στη δεινή θέση να επιλέξει να πληρώσει την επίσκεψη στο θεράποντα ειδικό ιατρό ή να απευθυνθεί σε νοσοκομείο, ώστε να αποφύγει την περαιτέρω ταλαιπωρία του στις πολλαπλές διαδρομές που θα δημιουργηθούν μέσα στο σύστημα, ειδικά όσον αφορά τις συννοσηρότητες στους χρόνιους πάσχοντες.

Εάν οι μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας αποτελούν γράμμα χωρίς περιεχόμενο, σίγουρα απέχουν μακράν από τους στόχους αναβάθμισης των υπηρεσιών ΠΦΥ.

 

Η Πρόεδρος             Ο Αντιπρόεδρος           Ο Γραμματέας

 

Άννα Μαστοράκου   Γεώργιος Σκρουμπής   Γεώργιος Πατριαρχέας

Δελτίο τύπου – Μεταρρύθμιση ΠΦΥ με απαξίωση του ΕΟΠΥΥ χωρίς δομημένο μηχανισμό αναπλήρωσης