Κοινό δελτίο τύπου ΙΣ: «Φάρμακα και αντιβιοτικά, αποκλειστικά και μόνο με ιατρική συνταγή»

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

ΑΓΡΙΝΙΟΥ, ΑΙΓΙΟΥ, ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ, ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ,  ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ, ΑΡΚΑΔΙΑΣ, ΖΑΚΥΝΘΟΥ, ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ, ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ, ΛΑΚΩΝΙΑΣ, ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, ΠΑΤΡΩΝ, ΠΥΡΓΟΥ-ΟΛΥΜΠΙΑΣ

Θέμα: «Φάρμακα και αντιβιοτικά, αποκλειστικά και μόνο με ιατρική συνταγή»

 

Η επιστημονική κοινότητα χαιρετίζει την εφαρμογή του Ν 4675 /2020, όπου πλέον είναι απαγορευτική η προμήθεια αντιβιοτικών από το φαρμακείο χωρίς ηλεκτρονική (ή χειρόγραφη) ιατρική συνταγή. Ο νόμος αυτός έρχεται να ενισχύσει την υπάρχουσα νομοθεσία περί απαγόρευσης διάθεσης φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, επιβάλλοντας πρόστιμα και κυρώσεις βάσει της κείμενης νομοθεσίας.

Η ιατρική κοινότητα οφείλει να τηρήσει πιστά το νόμο, ειδικά σε ότι αφορά φάρμακα που περιέχουν αντιβιοτικά σε οποιαδήποτε μορφή (χάπια, ενέσεις, αλοιφές ή οφθαλμικά διαλύματα).

Αναδρομική συνταγογράφηση φαρμάκων που έχει προμηθευτεί ο πολίτης από το φαρμακείο είναι αδιανόητη. Υπενθυμίζεται ότι η συνταγογραφική συμπεριφορά του ιατρού είναι ελεγχόμενη, κωδικοποιημένη ανάλογα με τη νόσο και υπόκειται σε κυρώσεις, σε περίπτωση παράβασης των κείμενων διατάξεων.

Στη χώρα μας παρατηρείται υψηλή αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά με καταγραφή πολλών θανάτων από πολυανθεκτικά στελέχη στα Νοσοκομεία και στις ΜΕΘ. Ειδικά εν μέσω πανδημίας COVID-19, είναι επιτακτική η ανάγκη να διαφυλάξουμε τους ασθενείς που δίνουν μάχη με τον κορωνοϊό από τις δυσμενείς συνέπειες της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών στην κοινότητα.

Μένουμε ασφαλείς. Λαμβάνουμε φάρμακα και αντιβιοτικά μόνο κατόπιν ιατρικής συνταγής.

 

Ι.Σ. Αγρινίου – Παντελής Παπαθανάσης

Ι.Σ. Αιγίου – Αικατερίνη Υφαντή

Ι.Σ. Αιτωλοακαρνανίας – Αριστόβουλος Τριβλής

Ι.Σ. Αμαλιάδας – Κωνσταντίνος Τσαούσης

Ι.Σ. Αργολίδας – Κωνσταντίνος Κατσαρός

Ι.Σ. Αρκαδίας – Βασίλειος Ψυχογιός

Ι.Σ. Ζακύνθου – Παύλος Καψαμπέλης

Ι.Σ. Κεφαλλονιάς – Σοφία Ζαφειράτου

Ι.Σ. Κορινθίας – Χρυσοβαλάντης Μέλλος

Ι.Σ. Λακωνίας – Μαρία Τσιρώνη

Ι.Σ. Μεσσηνίας – Δημήτρης Τζωρτζίνης

Ι.Σ. Πατρών – Άννα Μαστοράκου

Ι.Σ. Πύργου-Ολυμπίας – Νικόλαος Κατσαρός