Δελτίο τύπου: Τίτλοι τέλους για την πρόγνωση και τη διάγνωση από τον ΕΟΠΥΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Αρ. Πρωτ.: 4184/7-4-2014

  

ΘΕΜΑ: Τίτλοι τέλους για την πρόγνωση και τη διάγνωση από τον ΕΟΠΥΥ

  

Η υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, καθιστά προβληματική την πρόληψη και διάγνωση των ασφαλισμένων

  

Η υποχρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από τον ΕΟΠΥΥ αφήνει ακάλυπτους τους ασφαλισμένους όσον αφορά το διαγνωστικό τομέα, ακολουθούμενη από καταχρηστική επιβολή «κουρεμάτων» στους παρόχους επί δεδουλευμένων δαπανών για διαγνωστικό εργαστηριακό έλεγχο πρόληψης και παρακολούθησης ασφαλισμένων του Οργανισμού, οδηγώντας σε σημείο που δεν καλύπτονται πλέον ούτε οι βασικές ανάγκες συντήρησης του ιατρικού εξοπλισμού ούτε και το κόστος των αναλωσίμων υλικών.

 

Για το έτος 2013, οι ιδιωτικές εργαστηριακές μονάδες, ενώ παρείχαν υψηλού επιπέδου άμεση εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων για 12 μήνες, θα πληρωθούν μόνο 6 μήνες, με τον ΕΟΠΥΥ να αρνείται να πληρώσει το τελευταίο τετράμηνο του 2013 και παρακρατώντας οφειλόμενα ποσά 10% των ετών 2012-2013.

 

Για το 2014, ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ, για τις εξετάσεις πρόληψης και διάγνωσης που εκτελούνται στον ιδιωτικό τομέα, είναι εξαιρετικά περιορισμένος, καθώς ο ιδιωτικός τομέας κλήθηκε να καλύψει τις ανάγκες των ασφαλισμένων κατά τη διάρκεια της απεργίας και της προσωρινής διακοπής λειτουργίας των δημόσιων δομών του ΕΟΠΥΥ, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη αντίστοιχης αύξησης του ποσού του κλειστού προϋπολογισμού του Οργανισμού. Η εκτιμώμενη αναλογία για το 2014 σύμφωνα με το μειωμένο κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ είναι πληρωμή 4 μηνών από τους 12 !!!

 

Ο θεράπων ιατρός παραγγέλνει εξετάσεις για τις ανάγκες πρόληψης και διάγνωσης των ασφαλισμένων, αλλά ο ΕΟΠΥΥ αδυνατεί να τις πληρώσει. Η αύξηση των κονδυλίων για την κάλυψη των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ σε ανάγκες πρόληψης και διάγνωσης είναι επιτακτική ανάγκη για τη δημόσια υγεία.

 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών συμπαραστέκεται και καλύπτει όσους συναδέλφους του ευρύτερου εργαστηριακού τομέα, ατομικά ή ομαδικά επιλέξουν να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας προς τον ΕΟΠΥΥ, εκτιμώντας ότι η επιλογή στην αξιοπρεπή άσκηση της ιατρικής είναι αυτονόητο δικαίωμα του κάθε ιατρού.

 

Καλούνται οι οργανώσεις των ασφαλισμένων να αντιδράσουν στη λογική της «αποασφάλισης» και της στέρησης του βασικού δικαιώματος πρόληψης και διάγνωσης ενάντια σε όλους τους Ευρωπαϊκούς και διεθνείς επιστημονικούς κανόνες, που διέπουν τη δημόσια υγεία. 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                              Ο   ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Άννα  Μαστοράκου                      Γεώργιος  Σκρουμπής

Κοινοποίηση:
1.    ΠΙΣ, Ι.Σ.
2.    Μέλη μας