ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αρ. Πρωτ. 5065/2-5-2014
Σε αλλεπάλληλες συναντήσεις με το Υπουργεία Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών, σε στενή συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και την Πανελλήνια Επιτροπή Διαπραγμάτευσης (ΠΕΔ), αιτήθηκαν την άμεση αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις, σύμφωνα με τις υπάρχουσες ανάγκες κάλυψης των ασφαλισμένων λόγω του κλεισίματος και υπολειτουργίας των δημόσιων δομών του ΕΟΠΥΥ με εφαρμογή κλειστού προϋπολογισμού ανά εργαστήριο, ώστε να αποζημιώνεται στο ακέραιο η κάθε εκτελεσθείσα εξέταση χωρίς παράνομα αναδρομικά κουρέματα. Σημειωτέον ότι οι ανάγκες των ασφαλισμένων αυξήθηκαν περίπου κατά 14,4% βάσει της αντίστοιχης σύγκρισης των συνολικών υποβληθεισών δαπανών για την κάλυψη των εργαστηριακών εξετάσεων των μηνών Ιανουαρίου του 2014 και 2013. Αντιθέτως παρατηρήθηκε μείωση του ετήσιου ποσού του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για το διαγνωστικό και προληπτικό έλεγχο για το τρέχον έτος, χωρίς να έχει φροντίσει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να βάλει σε λειτουργία τους κατάλληλους ελεγκτικούς μηχανισμούς στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από ελεγκτές ιατρούς του Οργανισμού ή σε εφαρμογή των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων ή της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας ώστε να υπάρχει αντικειμενική περιστολή των δαπανών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εργαστηριακός κλάδος υπέστη καίριο πλήγμα από την επιβολή των παράνομων επιστροφών χρήματος (rebate και clawback) με την επιβληθείσα παρακράτηση πληρωμής των παρόχων για τους τελευταίους 4 μήνες του 2013 και το υπολειπόμενο 10% του 2012 και του 2013, με αποτέλεσμα οι ιδιωτικές διαγνωστικές μονάδες να βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής κατάρρευσης αφού για εργασία 12 μηνών, αποζημιώθηκαν για 6 μήνες.
Μετά από προφορικές δεσμεύσεις από τη διοίκηση του Υπουργείου Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ ότι θα εξετάσουν τα ζητήματα θετικά, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη της ΠΕΔ και της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, υπήρχε παντελής άρνηση του Υπουργού Υγείας για ανεύρεση λύσης με απαίτηση πλέον να καταβάλουν οι ίδιοι οι ιατροί τα χρήματα για την οικονομική κάλυψη των ασφαλισμένων, αφού ο Οργανισμός δεν μπορεί να μεταβάλλει τον Προϋπολογισμό του, το ποσό του οποίου τελειώνει εντός του Μαΐου του 2014. Το Υπουργείο ζητά να επαναλάβει την περσινή συνταγή με αναλογία αποζημίωσης 4 στους 12 πάνω από ένα χρεοκοπημένο κλάδο, ήδη επιβαρυμένο με δυσβάσταχτες φορολογικές, σημαντικές οικονομικές υποχρεώσεις προς εταιρείες αναλωσίμων φαρμάκων και υπέρμετρες δανειακές υποχρεώσεις. Παράλληλα υποχρεώνει τις ιατρικές εταιρείες σε φορολογικές επιβαρύνσεις για χρήματα που δεν θα εισπραχθούν ποτέ !!
Η σκληρή αδιαλλαξία του Υπουργείου Υγείας θα οδηγήσει στη ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ όλους τους ελευθεροεπαγγελματίες εργαστηριακούς, κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς και τις ιδιωτικές διαγνωστικές μονάδες, αδιαφορώντας για την κάλυψη των ασφαλισμένων. Παράλληλα, η στάση πληρωμών των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Οργανισμού από το 2010 δείχνει ένα ακόμα στοιχείο για το μέγεθος του εμπαιγμού.
Η πρόληψη και διάγνωση συνεπάγονται ποιότητα και άρα επαρκής χρηματοδότηση, όπου η τελευταία δεν υφίσταται.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Άννα Μαστοράκου Γεώργιος Σκρουμπής