Δελτίο τύπου ΙΣΠ: Η ισοπέδωση της αποζημίωσης των εργαστηριακών εξετάσεων εγκαθιδρύει αδίστακτο επιχειρηματικό μονοπώλιο στο χώρο της υγείας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αρ. πρωτ.: 12780/24-12-2015

Από την αδιανόητη απόφαση για υπερβολική μείωση αποζημίωσης των εργαστηριακών τιμών μέσω της έκδοσης του ΦΕΚ 2816Β’ (22/12/15), δεν προκύπτει κανένα όφελος για τον ΕΟΠΥΥ που προστατεύεται με rebate, clawback και από τον κλειστό προϋπολογισμό των 302 εκατ.

Σε πολλούς κωδικούς εξετάσεων, είναι απαγορευτική η εκτέλεσή τους βάσει των επιστημονικών κανόνων ποιότητας, διότι η αποζημίωση τους είναι πολύ κάτω από τα όρια του κόστους.

Από την οριζόντια ισοπεδωτική μείωση τιμών δεν προκύπτουν οφέλη για τον ασφαλισμένο, καθώς θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε: 

  • Αύξηση των ιδιωτικών πληρωμών για την άρτια διενέργεια του απαιτούμενου εργαστηριακού ελέγχου.
  • Οδυνηρή μείωση της ποιότητας των διαγνωστικών και προληπτικών υπηρεσιών υγείας, σε επίπεδα τριτοκοσμικών χωρών.
  • Μερική απο-ασφάλιση του πληθυσμού ιδίως σε απομακρυσμένες και ακριτικές περιοχές, όπου λειτουργούν εργαστήρια γειτονιάς.
  • Εγκαθίδρυση ισχυρού και αδίστακτου επιχειρηματικού μονοπωλίου που θα εκτινάξει το κόστος της υγείας, με οδυνηρές δημοσιονομικές και υγειονομικές συνέπειες για τη χώρα.

Άμεσες θα είναι οι κοινωνικές προεκτάσεις και οι οικονομικές συνέπειες:  

  • Μαζικές απολύσεις παραϊατρικού προσωπικού που μπορεί να αγγίξει τις 5.000.
  • Μαζικά λουκέτα σε μικρά και μεσαία εργαστήρια ανά την Επικράτεια.
  • Κύμα εξαγοράς διαγνωστικών μονάδων σε όλη την χώρα, έναντι πινακίου φακής και εγκαθίδρυση ισχυρού μονοπωλίου.
  • Αντιρροπιστική προκλητή εκτόξευση των δαπανών του ΕΟΠΥΥ με ενεργοποίηση μεγαλύτερου clawback που θα δώσει καίριο πλήγμα στην επιβίωση των τίμιων συνεργατών του Οργανισμού και θα ενθρονίσει τους συστηματικούς παραβάτες, που ανεμπόδιστα και ασύδοτα δρουν όλα αυτά τα χρόνια, εξαγοράζοντας σημαντικό τμήμα του κρατικού μηχανισμού, με το αζημίωτο.

Ο εκβιασμός εκ μέρους των «θεσμών» παραπέμπει στα σκοτεινά πλοκάμια αδίστακτων επιχειρηματικών κύκλων της εσωτερικής τρόϊκας, που επιθυμούν την ισοπέδωση της δημόσιας υγείας με σκοπό την εγκαθίδρυση ισχυρού μονοπωλιακού μηχανισμού.

Η εφαρμογή της ως άνω Υπουργικής Απόφασης ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και πρέπει να αναθεωρηθεί άμεσα.  

Καλούμε την Κυβέρνηση και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να εξαρθρώσουν δυναμικά τις μονοπωλιακές τακτικές και τους ηθικούς αυτουργούς, να ενισχύσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, να αποτρέψουν τον αφανισμό των ατομικών ιατρείων, να προστατεύσουν την ιατρική πράξη και να διαφυλάξουν την ποιότητα υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας.

 Η Πρόεδρος           Ο Αντιπρόεδρος            Ο Γραμματέας

 Άννα Μαστοράκου  Γεώργιος Σκρουμπής   Γεώργιος Πατριαρχέας

Το ανωτέρω δελτίο τύπου  σε pdf