Δελτίο τύπου για τους κινδύνους χρήσης ακατάλληλων θερμαντικών σωμάτων

Δελτίο τύπου 2299/4-3-2013

O Ιατρικός Σύλλογος Πατρών εφιστά την προσοχή στους πολίτες για την αποφυγή χρήσης αυτοσχέδιων και ακατάλληλων θερμαντικών σωμάτων. Η μεγάλη εκπομπή μονοξειδίου / διοξειδίου του άνθρακα, θείου και οξειδίων του αζώτου σε κλειστούς χώρους από την καύση καυσόξυλων, χωρίς ικανοποιητικές συνθήκες εξαερισμού, μπορεί να οδηγήσει σε έντονη τάση για υπνηλία και σε έντονη ανοξαιμία / ασφυξία λόγω της τοξικής τους δράσης, με άμεσο κίνδυνο για τη ζωή.

Υπαρκτός επίσης είναι ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς και για αυτό το λόγο θα πρέπει να λαμβάνονται κατάλληλα προληπτικά μέτρα προστασίας του χώρου.

Τέλος, ανακύπτουν επιπρόσθετα προβλήματα υγείας, που προέρχονται από το επιβαρυμένο εσωτερικό περιβάλλον με  “αιωρούμενα ρυπογόνα μικροσωματίδια” με την αντίστοιχη εσωτερική ανακυκλωνόμενη επιμόλυνση σε χαλιά, ταπετσαρίες, κουρτίνες, κλπ. Παρατηρούνται δε αυξημένες εισαγωγές επειγόντων περιστατικών για παιδιά ηλικίας έως 14 ετών εξαιτίας κυρίως κρίσεων άσθματος, αλλά και σε άτομα άνω των 65 ετών σε έδαφος χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.

Για όλα τα παραπάνω εφιστούμε αυξημένη προσοχή σε πολίτες που κάνουν χρήση τέτοιων θερμαντικών συσκευών.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,
Η  Πρόεδρος
Άννα Μαστοράκου
Ο Γραμματέας
Γεώργιος Σκρουμπής