Δελτίο τύπου για ελλείψεις φαρμάκων καρκινοπαθών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αρ. Πρωτ. 2972
Πάτρα: 29-3-2013

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών θεωρεί αυτονόητο να υπενθυμίσει τη θεμελιώδη υποχρέωση της πολιτείας να εξασφαλίζει την πρόσβαση των ασθενών στην έγκαιρη και κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, ανάλογα με την πάθησή τους.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σημαντικό πρόβλημα στη διάθεση συγκεκριμένων ογκολογικών φαρμάκων, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη της υγείας ασθενών με καρκίνο. Συγκεκριμένα, και για διαφορετικούς λόγους, παρατηρούνται οι εξής ελλείψεις:
1.    Ανεπάρκεια κυκλοφορίας φθηνών αντικαρκινικών φαρμάκων όπως π.χ. της «5-FU (5 φλουoρουρακίλης)», με κόστος περί τα 2 ευρώ. Το φάρμακο αυτό είναι βασικό σε πολλά χημειοθεραπευτικά σχήματα, δεν εισάγεται πλέον από τον ΙΦΕΤ και αναγκαστικά αντικαθίσταται από παράγωγο φάρμακο αξίας πάνω από 300 ευρώ, ζημιώνοντας πολλαπλάσια το Ελληνικό Δημόσιο.
2.    Το φάρμακο «αδριαμυκίνη” έχει εγχώρια πολύ φθηνή τιμή σε σχέση με το εξωτερικό, με αποτέλεσμα να τελεί σε ανεπάρκεια η κυκλοφορία του στη χώρα, λόγω των γνωστών παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων που όπως έχει τονιστεί από πλευράς Υπουργείου Υγείας αποτελεί παράνομη πρακτική.
3.    Τα φάρμακα “Herceptin”, “Avastin” και “Mabthera”, είναι μονοπωλιακά στο είδος τους και με αποκλειστική πατέντα διεθνούς εταιρείας, της οποίας η πολιτική είναι να διακόπτει την προμήθεια των φαρμάκων αυτών σε νοσηλευτικά ιδρύματα, όταν καθυστερεί η πληρωμή της.

Οι πολλαπλές στρεβλώσεις στην διάθεση και διακίνηση των ογκολογικών φαρμάκων στην Ελληνική αγορά θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν με καίριες παρεμβάσεις από την ηγεσία του ΥΥΚΑ, σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Περιφέρειες και τις Διοικήσεις Νοσοκομείων, ώστε να δοθεί οριστική επίλυση στο μαρτύριο των ογκολογικών ασθενών.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,
Η  Πρόεδρος
Άννα Μαστοράκου
Ο Γραμματέας
Γεώργιος Σκρουμπής