ΠΙΣ – Δελτίο Τύπου: Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών. Ο ΠΙΣ ενημερώνει και προειδοποιεί

Αθήνα 18.11.2019

                                                                                                            Α.Π.: 3759

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών

Ο ΠΙΣ ενημερώνει και προειδοποιεί

Η πρώτη αιτία θανάτου το 2050 θα σχετίζεται με την αδυναμία των αντιβιοτικών να αντιμετωπίσουν μικροβιακές λοιμώξεις. Τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών, ενώ αναπτύσσονται πολλά άλλα φάρμακα, και την ίδια ώρα αυξάνεται η ανθεκτικότητα των μικροβίων.

Το γεγονός αυτό απασχόληση την CPME, τη διεθνή ιατρική οργάνωση που είναι ο ανώτατος ευρωπαϊκός σύλλογος των γιατρών. Η συνδιάσκεψη έγινε το προηγούμενο διήμερο στο Ελσίνκι και ο ΠΙΣ συμμετείχε με αντιπροσωπεία στην οποία επικεφαλής ήταν ο Πρόεδρος, Δρ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος συνοδευόμενος από τον κύριο Α. Παπανδρούδη και την κυρία Μ. Πασακιώτου.

Το δεύτερο θέμα που απασχόλησε τη σύνοδο αυτή ήταν το μεταναστευτικό. Η ευρωπαϊκή ομάδα για το θέμα αυτό συντονίζεται από την κυρία Μαρίλη Πασακιώτου, που εκπροσωπεί την Ελλάδα.

Όπως φάνηκε, οι  Ευρωπαίοι γιατροί παρακολουθούν στενά το μεταναστευτικό τόσο ως προς το θέμα  της υγείας των προσφύγων όσο και ως προς τα θέματα που προκύπτουν με τους συναδέλφους τους.

Ο ΠΙΣ συνιστά σους ασθενείς να μην λαμβάνουν αντιβιοτικά χωρίς συνταγή και οδηγία γιατρού και ζητεί από την Πολιτεία να απαγορεύσει την πώληση χωρίς συνταγή γιατρού και ζητεί την αρωγή προς την κατεύθυνση αυτή γιατρών και φαρμακοποιών.

Μόλις σε 6 χώρες στην ΕΕ επιτρέπεται η χορήγηση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα.

Από το Γραφείο Τύπου του ΠΙΣ

https://pis.gr/wp-content/uploads/2019/11/ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ-ΠΙΣ-18-11-2019-ΕΛΣΙΝΚΙ.pdf