Δελτίο τύπου: Δεν είναι ανεκτά τα παιχνίδια εις βάρος της φαρμακευτικής αγωγής των ασθενών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αρ. Πρωτ.: 6693/14-9-2017

Προς Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ

κ. Μπερσίμη Σωτήριο

Κε Πρόεδρε,

Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη η ατέρμονη παρεμβατικότητα του Οργανισμού στην καθημερινή ιατρική πράξη, η οποία μπορεί να προκαλέσει δυνητικούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία. 

Με την  υπ’ αριθμ. πρωτ: ΔΒ4Γ/12768 παροχή οδηγιών συνταγογράφησης επιχειρείται για πολλοστή φορά η επιβολή περιοριστικής, λογιστικής και οριζόντιας αντίληψης στη θέσπιση κανόνων παροχής υπηρεσίας υγείας στους ασφαλισμένους, μονομερώς χωρίς την αντίστοιχη ανάληψη ευθύνης εκ μέρους του Οργανισμού για οποιαδήποτε απρόσμενη δυσάρεστη συνέπεια, η οποία κατά νόμο βαραίνει τον θεράποντα ιατρό. 

κ. Πρόεδρε,

σας εφιστούμε την προσοχή ότι ενώ σκορπάτε οδηγίες που δε συνάδουν με τις κείμενες δικαστικές αποφάσεις, παραβλέπετε εντέχνως να απαιτήσετε την αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας περί υποχρεωτικής εκτέλεσης ιατρικής συνταγής από το φαρμακοποιό.

Η υπ’ αριθμ. πρωτ: ΔΒ4Γ/12768 παροχή οδηγιών συνταγογράφησης χρήζει απόσυρσης, διότι η εφαρμογή της δημιουργεί αυστηρό περιορισμό της επιστημονικής ανεξαρτησίας των ιατρών, της άσκησης του ιατρικού έργου και προκαλεί δυνητικούς κινδύνους στην παροχή άρτιων υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους, ειδικά στους χρόνιους πάσχοντες.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό στη χώρα μας, ότι ενώ η φαρμακευτική δαπάνη δεν μεταβάλλεται λόγω σταθερής αποζημίωσης με ασφαλιστική τιμή από τον ΕΟΠΥΥ, ο κρατικός «παρεμβατισμός» έρχεται επίμονα να επιβάλλει την ρύθμιση της αγωγής των ασθενών όχι από τον αρμόδιο θεράποντα ιατρό, αλλά από τον εκάστοτε φαρμακοποιό.

Η Πρόεδρος             Ο Αντιπρόεδρος           Ο Γραμματέας

 

Άννα Μαστοράκου  Γεώργιος Σκρουμπής   Γεώργιος Πατριαρχέας

Δελτίο τύπου – Δεν είναι ανεκτά τα παιχνίδια εις βάρος της φαρμακευτικής αγωγής των ασθενών