Δελτίο τύπου: Ανοίγει ο δρόμος αναγκαστικής είσπραξης από το Κ.Ε.Α.Ο. σε χιλιάδες μικροοφειλέτες

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αρ. Πρωτ.: 1660/10-2-2017

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση  58039/3275/2016 – ΦΕΚ 4504/Β/30-12-2016,  πλέον «στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.)» διαβιβάζονται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανεξαρτήτως ύψους και εισπραξιμότητας, οι οποίες κατά την έκδοση της απόφασης δεν βρίσκονται σε καθεστώς ενεργούς ρύθμισης», ενώ μέχρι πρότινος μόνο τα χρέη άνω των 5.000 ευρώ εντάσσονταν στο Κ.Ε.Α.Ο.

Έτσι όλα τα χρέη προς τα ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ), αποτελούν πλέον “αντικείμενο” είσπραξης από το Κ.Ε.Α.Ο., με δυνητικές αναγκαστικές πράξεις και ηλεκτρονικές κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών, ακόμα και για μικροποσά, εφόσον αυτοί δεν ρυθμίσουν τα χρέη τους. Η βέβαιη αδυναμία καταβολής των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών θα οδηγήσει ιατρεία και εργαστήρια σε λουκέτα και στη μέγγενη των κατασχέσεων.

Καταδικάζουμε τις πρακτικές επίταξης των οικονομικών πόρων των αυτοαπασχολούμενων ιατρών, κατεδαφίζοντας το δικαίωμα βιοπορισμού μέσω της εργασίας και το συνταγματικά κατοχυρωμένο ελάχιστο όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Απαιτούμε την άμεση απόσυρση της απαράδεκτης απόφασης.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών θα καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά των εφαρμοστικών διατάξεων του απαράδεκτου ασφαλιστικού νομοσχεδίου και θα ασκήσει όλα τα νόμιμα μέσα για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των μελών του.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο, 

Η Πρόεδρος            Ο Αντιπρόεδρος          Ο Γραμματέας

 

Άννα Μαστοράκου  Γεώργιος Σκρουμπής  Γεώργιος Πατριαρχέας

Δελτίο τύπου – Ανοίγει ο δρόμος αναγκαστικής είσπραξης από το Κ.Ε.Α.Ο. σε χιλιάδες μικροοφειλέτες