Ι.Σ. Πελοποννήσου: Αναλυτική κατάσταση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Πελοπόννησο

Αριθ. Πρωτ.: 11690-30/10/2014

ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ

ΤΩΝ   ΙΑΤΡΙΚΩΝ   ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

 

Στα πλαίσια του 11ου Παμπελοννησιακού συνεδρίου που διενεργήθηκε στην Πάτρα στις 18 και 19 Οκτωβρίου, παρουσιάσθηκαν στοιχεία που αναδεικνύουν προβλήματα που σχετίζονται με υποχρηματοδότηση και έλλειψη εφαρμογής απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, υπό το συντονισμό του Προέδρου του ΠΙΣ, Μιχάλη Βλασταράκου.

Συλλέχθηκαν στοιχεία από όλους τους νομούς της Πελοποννήσου, με τη συνδρομή όλων των Ιατρικών Συλλόγων, με σκοπό να αναδειχθούν οι ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας, σε σχέση με την ειδικότητα του οικογενειακού ιατρού αλλά και με άλλες ειδικότητες που θεωρούνται άκρως αναγκαίες για την ομαλή λειτουργία της ΠΦΥ στην Πελοπόννησο.

Παρατίθενται τα αριθμητικά στοιχεία των ιατρών που ασκούν την ειδικότητά τους μέσα από το δημόσιο σύστημα υγείας (σύμβαση με ΕΟΠΥΥ, εργασία στο ΠΕΔΥ ή στα κέντρα υγείας).

 ACHAIA-PATRA

ACHAIA-AIGIALEIA

KORINTHIA

ARGOLIDA

ARKADIA

LAKONIA

MESSHNIA

HLEIA - PYRGOS

HLEIA - AMALIADA

Για όσους πολίτες έχουν την οικονομική δυνατότητα, υπάρχει η επιλογή της κάλυψης των κενών του δημόσιου συστήματος στις ανάγκες πρωτοβάθμιας υπηρεσίας υγείας, από τον ιδιωτικό τομέα.

Ως θεσμικοί φορείς, οφείλουμε να αναδείξουμε τις σημαντικές ελλείψεις ανά νομό και να επιστήσουμε την προσοχή της πολιτείας στο γεγονός ότι περιοχές με “ισχυρότερο” σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας παράγουν καλύτερα αποτελέσματα για την δημόσια υγεία και ότι καθώς ο αριθμός των γιατρών πρωτοβάθμιας φροντίδας/10.000 αυξάνεται, η συνολική νοσηρότητα και θνησιμότητα μειώνονται με επίτευξη χαμηλότερης συνολικής δημόσιας δαπάνης για την υγεία των πολιτών.

Αντιθέτως η εφαρμοζόμενη ως σήμερα, πολιτική υγείας έχει οδηγήσει σε:

  • Αργοπορία διαρθρωτικής μεταρρύθμισης, αποδυνάμωση και κατακερματισμό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με εμπόδια στην πρόσβαση των ασφαλισμένων σε υπηρεσίες υγείας.
  • Υποβάθμιση της λειτουργίας της νοσοκομειακής περίθαλψης, λόγω της υποχρεωτικής κάλυψης αναγκών ΠΦΥ.
  • Η αποδυνάμωση της ΠΦΥ οδηγεί σε έλλειψη πρόληψης, καθυστερημένη διάγνωση και αδυναμία ελέγχου χρόνιων νοσημάτων και μολυσματικών ασθενειών.
  • Το συνολικό πρόβλημα εντείνεται από την από-ασφάλιση σημαντικής μερίδας του πληθυσμού, με αύξηση της συνολικής νοσηρότητας / θνητότητας και συνολική επιδείνωση των δεικτών δημόσιας υγείας.

ΙΑΤΡΙΚΟΙ   ΣΥΛΛΟΓΟΙ   ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

 

Μαστοράκου Άννα,    Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πατρών

Μιχαήλ Μιχάλης,      Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας

Παναγιωτόπουλος Κωνσταντίνος,     Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδος

Δαμασκηνός Σωτήριος,      Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Κορινθίας

Γαλανόπουλος Χρήστος,      Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας

Παπασταματάκης Γεώργιος,     Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας,

Παπαγεωργίου Ευάγγελος,    Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πύργου-Ολυμπίας

Τσιρώνη Μαρία,    Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας

Κοίλιας Σωτήριος,    Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου

Το ανωτέρω δελτίο τύπου σε word & pdf